Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag ska bli firad i tre dagar"

 

Sven Köhler sjöng i The Sinners, ett av Lunds största rockband, under 1980- och 90-talet. Den 6 april fyller han 50 år.

 

Sven Köhler sjöng i The Sinners, ett av Lunds största rockband, under 1980- och 90-talet. Nu är han läkare och sångare i The Men.Bild: Foto: Sanna Alvén
Vilket är ditt bästa minne med Sinners?
– Det är nog alla utlandsturnéerna när man kände sig som en internationell rockstjärna. På 1980-talet var vi med i fransk tv innan vi var med i svensk, och i Vigo i Spanien var vi med i ett Hylands hörna-liknande program där vi spelade fem-sex låtar inför en väldigt vuxen publik med juveler. Det kändes upphaussat och nervöst, men är ett kul minne.
Sedan tio år är du sångare i The Men istället. Vad är skillnaden mellan att sjunga med dem och med The Sinners?
– Musikaliskt så var The Sinners yngre och tyngre och vi levde på musiken. The Men är mer dansant och nu behöver vi inte tacka ja till gratisspelningar för att någon säger att det är bra reklam. I The Sinners skrev jag låtar med gitarristen Michael Sellers, nu skriver jag med basisten Ola Främby och managern Joakim Kilenstam.
– The Sinners hade hundratals gig och vi var ständigt på turné. Nu fortsätter vi med vår musikaliska uppgift men gör det bara för att det är kul.
Förutom att ha musiken som hobby arbetar du heltid som specialistläkare på Sus. Vad jobbar du med där?
– Jag är på neurofysiologiska kliniken som finns både i Malmö och Lund och håller på med epilepsiutredningar. Det är viktigt, intressant och utmanande.
Lunds storhet som popstad blev en utställning på Kulturen i höstas. Hur känns det att den tiden hamnat på museum?
– Jag tycker att det är väldigt roligt att Kulturen tar sig an tiden när Lund var som romarrikets centrum när det gällde independentmusik. Men det kändes ändå lite konstigt att gå dit med sin gamla tröja som om man var Tutankhamon.
Du ska åka till Las Vegas i sommar och gifta om dig med din fru Sanna. Hur träffades ni?
– Vi träffades på O’ves, pizzerian O’Vesuvio på Östra Mårtensgatan som var Lunds rockpub på 1980- och 90-talen. Jag har skrivit en låt för The Men som heter ”Tonight Is Mine” som handlar om när jag bjöd upp henne fast musiken hade slutat. Jag bad en kille spela piano så vi kunde dansa. Nu har vi tre barn, haha.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Efter födelsedagen ska The Men spela på en festival i Castellón i Spanien. Vi har precis påbörjat inspelandet av vårt fjärde album och fortsätter med det under sommaren.
– Jag har också blivit kontaktad av SVT om att eventuellt bli programledare för en produktion till hösten, och ska gå på intervju om det.
Hur firar du födelsedagen?
– Jag ska bli firad i tre dagar, först av kompisar, sedan av familjen och sedan av arbetskamrater. Jag har hyrt en lokal med min svåger och svägerska som fyller 40 och hoppas på dans, livemusik och hemliga artister.

Sven Köhler

Gör: Specialistläkare på Sus och sångare i bandet The Men.
Bor: I centrala Lund.
Familj: Frun Sanna och barnen Fanny, Isabella och Mattis.
Bakgrund: Var sångare i ett av Lunds mest kända band, The Sinners, som gav ut fyra skivor mellan 1987 och 1993. En av deras största hits var ”Love You More Than This” som kom 1990.
Gå till toppen