Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Törnrosen växer på höjden

 Törnrosen Tower - så beskrivs det vinnande förslaget i en arkitekttävling i Malmö som presenterades idag.

Vinnande bidrag i tävlingen Nytt landmärke i Malmö – MKB:s unika satsning i Rosengård

Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/SBild: Grafik
En grupp arkitekter från danska Lundagard och Tranberg vann med ett projekt de kallar Culture Casbah. De vill locka in gatulivet i skrapan med speciella butiker, terrasser och utsiktspunkter.
Idén väcktes för flera år sedan därför att MKB måste göra något åt den slitna Folkets hus-byggnaden vid Bennets väg på Törnrosen. Istället för att renovera ville ledningen för det kommunala bostadsbolaget skapa ett svar på Turning Torso och stärka hela området.
– Urban akupunktur, säger MKB:s affärsutvecklingschef Susanne Rickardsson och förklarar att det handlar om mycket mer än ett bygge. 
Lundgaard och Tranberg vill bygga lägre bostadshus med dagis på Folkets hus-tomten. Gruppen placerar det önskade höghuset på andra sidan Västra Kattarpsvägen, strax utanför MKB:s bokaler, butikerna som byggdes samman med lägenheter för ett antal år sedan.
Därmed hamnar det mitt i Rosengårdsstråket, en led som går parallellt med Amiralsgatan och ska förses med aktivitetshus och brytas av med ett torg utanför bokalerna.
Av vind- och skuggskäl vill arkitekterna ha skrapan i kanten av Västra Kattarpsvägen. Det förutsätter att en gångtunnel under vägen läggs igen. Omkring tornet föreslås ett antal lägre hus och mängder av träd i olika höjder. Ett av de befintliga husen hamnar nära, men kan anpassas med markhöjning och marknära utgångar.
Henrik Schmidt förklarar att han och kollegerna inspireras av gamla stadsmiljöer. Det ska bli ett utbud av saker som lockar människor att stanna till.
– Men man ska också kunna jogga upp till toppen, säger han.
Förslaget följer MKB:s önskemål på 25-26 våningar. Formen är oregelbunden. Men arkitekterna har haft en ingenjör till hjälp att planera konstruktionen. En bastant och regelbunden kärna i mitten ska hålla samman de utstickande delarna.
Arkitekterna tänker sig att huset ska fyllas av speciella butiker och hantverkare, som slaktare, frisörer och andra som kan dra både långväga och nära besökare.   MKB:s fastighetschef Anna Heide drömmer om att stora butikdrakar kan öppna outlets i bottenplanen.
MKB har inte satt något pris ännu.
– Vi vill inte förstöra den kreativa processen, förklarar vd Sonny Modig.
Culture Casbah är en vision som MKB, arkitekterna och kommunen ska jobba vidare med, närmast vid ett möte i maj. Den skulle kunna vara förverkligad om fem år, rent teoretiskt. Arkitekterna gissar 2018. Ingen vet.
– Men det här blir av. Så är det, sa Sonny Modig.

Fakta

Arkitekterna bakom det vinnande förslaget heter Robert Janson, Susanne Kaas, Malene Kyndesen, Stine Nyegaard, Mari Proll Lien, Henrik Schmidt, Lene Tranberg och Kenneth Warnke.

Casbah

Casbah är befästningen i Alger som gett namn åt den kringliggande bebyggelsen på de branta sluttningarna ned mot havet: kasbahn som finns med på Unescos världsarvslista. Ordet kasbah beskriver också liknande bebyggelse i andra nordafrikanska städer. Namnet förekom i en titeln på en låt av de The Clash i början av 1980-talet och används ofta i samband med blandade butiksgator och mode.
Gå till toppen