Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Detta är maffians pyramid

 

Pyramidmodellen används för att visualisera hur maffian i Sverige fungerar. Modellen är tagen från den federala brittiska polisen mot organiserad brottslighet, Soca.

 

Polisen i Södertälje utgick med framgång från modellen i sitt arbete mot maffian i stan. Sjutton personer är nu åtalade i en mordrättegång. Arbetet fortsätter mot de övre stegen i pyramiden som infilt­rerat det omgivande samhället – experterna och imperiebyggarna – och väntas pågå i åratal.
De sju nätverk som nu jagas i Malmö är lösare och mer flytande i kontakterna mellan personerna än i Södertälje. I Malmö skiftar lojaliteter och förbund snabbare, menar polisen.
Samtidigt är toppspelarna inte särskilt många – en kunnig företagsbluffare (expert) anlitas exempelvis av flera olika grupperingar bland utövarna.
Han syns i papperen som förmedlare, men tar ingen juridisk smäll vid en konkurs.
Operation Alfred riktas mot utövarna, steg 3. Pågår 2012 ut.
Operation Selma riktas mot experterna och imperiebyggarna, stegen 2 och 1. Ska avrapporteras efter ett halvår, i september, till operativa rådet, men väntas pågå ytterligare minst ett år.
Operativa rådet: Disponerar 200 poliser i åtta aktionsgrupper, lika många andra myndighetspersoner finns tillgängliga.
Inblandade myndigheter är: polisen, säkerhetspolisen, åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Skatteverket, kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen.
Operation Selma: Har fått sitt namn efter serien Lilla Fridolf. Fridolfs hustru Selma (polisen med flera) är en stark kvinna som vet precis vad hon vill och som ”ständigt är arg” på Lilla Fridolf (de yrkeskriminella).
Gå till toppen