Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny polisinsats mot undre världen

Operation Selma ska komma åt maffians företag och kontakter. 

Den 7 mars förklarade operativa rådet i Stockholm krig mot sju väl kartlagda nätverk av kriminella i Malmö.
Då inleddes operation Selma.
– Nu har vi identifierat dem – nu anfaller vi, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalpolisen i Skåne.
En metod som kallas ”kriminalarboristisk” används – att ta ut de viktigaste grenarna i den undre världens nätverk, även de som inte dömts för brott. Och kapa grenarna med alla medel – med skatter, avgifter, blanketter, förfrågningar och granskningar.
Sedan årsskiftet pågår operation Alfred, polisens specialsatsning på Malmö. Där ligger siktet på aktiva kriminella – dömda eller starkt misstänkta. Det är deras närmaste kontakter som kartlagts som en grund för Selma.
Cirka 120 personer finns nu inritade i det tätt flätade nätverk Selma riktas mot.
Cirka 100 av dem är ”utövare” – aktiva och synliga brottslingar, enkelt talat. Ett tiotal klassas som ”experter” – mellanhänder, samordnare, medlare. Ytterligare ett tiotal kallas ”imperiebyggare”. De två senare kategorierna är på papperet rena.
Nu är de i praktiken fredlösa.
– Individerna är noga utvalda och uttagna, säger Stefan Sintéus. Det räcker ju inte med att polisen liksom tycker att någon är kriminell. Vi har lagt fram ett underlag och saken har beslutats i operativa rådet.
Rådet, förkortat OR, består av representanter för en rad myndigheter (se artikel nedan) som kan lätta på sekretessreglerna mellan sig om viktiga samhällsintressen anses väga tyngre än den personliga integriteten. Det bedöms individ för individ.
De 120 personerna finns med i 2 900 polisärenden de senaste tio åren – både som misstänkta, vittnen och brottsoffer (vare sig de själva anmält eller inte). Deras namn sprids nu till handläggare och byråkrater vid Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, tullen, Skatteverket, med flera.
Bland de viktiga grenarna att kapa i Malmö finns exempelvis redovisningskonsulter som bollar företag mellan olika målvakter för imperiebyggarnas räkning, växlare som tvättar pengar och låter bli att registrera stora transaktioner med befarat svarta pengar, men också företagare som skenanställer gängmän för att på papperet ge dem vita intäkter, eller arbetsgivare som jämte moms- och skattefiffel använder svart arbetskraft.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan riktas Selma in på fyra huvudområden:
Taxibranschen. Flera fall av bolagstömningar och skattefiffel har avslöjats på senare tid i olika taxibolag.
Krogvärlden. Gängkriminella i flera grupperingar är engagerade i restauranger och snabbmatsställen.
Växlingskontor. Misstänkt pengatvätt – även hos större, välrenommerade företag.
Vapenhandel. Många av de kriminellas vapen smugglas inte direkt, utan kommer från legala vapenhandlare – det konstaterar regeringen i sin senaste förslag om vapenlag.
– Det där med att Al Capone aldrig åkte dit för mord utan för skattebrott börjar ju bli en gammal klyscha, säger Sintéus. Men det är den vägen vi går nu. Och vi går efter dem som står bakom, de som inte syns.
Gå till toppen