Danmark

Polisen löser gängmorden

I Köpenhamn lyckas polisen ställa gängmän inför rätta för mord och skottlossningar.

Det är förmiddag och domstolskvarteret i Köpenhamnsförorten Glostrup är belägrat.
I en av domstolssalarna pågår en gängrättegång. Två män står åtalade för att två gånger om ha försökt mörda två personer i en konkurrerande namnlös kriminell gruppering. Under den förra rättegångsdagen försökte omkring 100 maskerade män, lojala med de två grupperingarna, storma domstolen.
Så i dag är polisen än mer på tårna.
Polisen har upprättat en så kallad visitationszon - en av de särskilda åtgärderna som införts för att få bukt med de många skottlossningarna i framförallt Köpenhamn. Polisen får tidsbegränsade tillstånd att på en angiven plats visitera vem som helst. Plastband markerar avspärrningen och bakom blockerar polisbussar.
– Vi kommer inte att visitera någon som går på andra sidan gatan, utanför visitationszonen, säger en av polismännen till Sydsvenskan.
När rättegången är över ska den åtalade gängmannen dömas till tio års fängelse. 
Domslutet blir bara en notis i tidningarna - i Köpenhamn är dömda gängmän numera inte ovanligt.
I Malmö har polisen löst två av tio gängrelaterade mord, och ungefär lika stor andel mordförsök mellan 2004 och 2010. För de nio morden sedan 2011 har polisen löst ett och sedan Skånepolisen fått hjälp av rikskrim sitter personer häktade i fyra av de andra fallen. Det ser alltså ovanligt bra ut för polisen i Malmö.
Men resultatet i Köpenhamn?
Innan Öresundsbrons tid passerade man den vita, runda polisbyggnaden på väg från flygbåtarna in till Strøget. Det är smala stentrappor, en vaktkur, en innergård och långa korridorer i bygget som är från 1925 men ser ännu äldre ut. På tredje våningen sitter chefen över utredningsverksamheten i Köpenhamns poliskrets, Svend Foldager.
– Vi löser ungefär 80 procent, säger han.
Det är ungefär samma uppklaringsprocent som i Sverige för mord.
– Alltså, 80 procent är gängrelaterade mord och mordförsök. När det gäller andra mord löser vi minst 95 procent.
Ett av fallen man löste under 2011 var ett mord 2008 som tros ha utlöst hela gängkriget. Sedan en tid efter 2008 har Köpenhamnspolisen haft som uttalad målsättning att lösa mord och mordförsök. Något sådant har Skånepolisen aldrig deklarerat.
Men det kan inte bara vara ambitionsnivån som skiljer Sverige från Danmark.
– Jag tror vi har ungefär lika många utredare på mordavdelningen som man har i Malmö, säger Svend Foldager.
Och den undre världens tysthetskodex, att lösa sina konflikter utanför det ordinarie rättssystemet gäller även i Köpenhamn.
– Men bara för att de inte pratar när det väl har hänt något betyder det inte att de inte kan prata med polismän i andra sammanhang, säger Svend Foldager.
– Vi är mycket beroende av uppgifter från den undre världen.
Riskerar inte det i sig att eskalera en konflikt, att ena sidan anmäler den andra till polisen. Så verkar det fungera i Malmö?
– Jo, men vi är mycket noga med att skydda våra källor. Och uppgifterna kan inte användas vid en rättegång.
Men källorna tips pekar var de ska börja leta bevis. Sedan kommer en avgörande skillnad in i svenskt och danskt polisarbete.
– Vi använder massivt med telefonavlyssning, säger Svend Foldager.
I Sverige får polisen lyssna av telefoner vid brott där minimistraffet är två års fängelse. I Danmark räcker det att maxstraffet är minst sex års fängelse. Konkret betyder det bland annat att dansk polis får telefonavlyssna vid mordförsök och grov misshandel. Nivån för hur mycket bevis som behövs för att få tillstånd tycker Svend Foldager inte heller är något problem.
– Domstolen vet att polisen inte avlyssnar i onödan, säger han.
Hur klarar ni använda telefonavlyssning så ofta - telefonavlyssning är ju extremt resurskrävande.
– Javisst. Men vi har ett särskilt konto för kostnader för telefonavlyssning. Det finns ingen övre gräns på det kontot.
Samma dag som rätten i Glostrup stormades skedde det senaste gangstermordet i Köpenhamn. Nordväst om city, på Rentemestervej, bodde en 36-åring med tät koppling till Hells Angels, enligt danska medier. Området påminner om Sofielund - men med starkare kontraster. Sida vid sida ligger hyreshus som är nyrenoverade med de som ser ut att vara i totalt förfall. HA-mannens trappuppgång är av det senare slaget.
Nedanför graffitin på fasaden finns en improviserad minnesplats.
Christina Nilsen är jämngammal med mordoffret och bor i närområdet. Hon tycker ändå att det här är lugna kvarter, även om saker händer då och då. Hon har såklart hört om mordet, men är inte rädd.
– Det är obehagligt. Men det var en riktad likvidering, jag tar det inte personligt, säger hon.
Polisen är på väg att lösa även detta fall - en man från gängvärlden sitter häktad.
Det har inte alltid sett så ljust ut. Svend Foldager tar fram ett pappersark, A3. Det är en tidslinje över gängkriget 2008 - eller "konflikten" som polisen helst vill kalla det - med bland annat alla skottlossningar markerade.
En första våg som varade under ett halvår till årsskiftet 2008-2009 har klart flest händelser.
– Det var skottlossningar hela tiden. Och vi löste nästan inte någon.
Plötsligt upphörde den första vågen.
– Vi vet inte riktigt varför det började och inte heller varför det slutade.
Men det gav polisen en andningspaus att börja utreda fallen mer systematiskt. Och när två män på motorcykel besköt en man på Nörrebro i april 2009 kunde polisen utnyttja de med svenska mått frikostiga reglerna för telefonavlyssning.
DNA från en handske intill en utbränd motorcykel ledde till en man i Hells Angels stödgäng AK81. Men istället för att omedelbart gripa honom satte polisen in både telefonavlyssning och hemliga mikrofoner i bilar och lägenheter. I ett halvår övervakade man AK81-mannen och hans vänner i Hells Angels innan man slog till.
Och efter fyra månader i häkte valde AK81-mannen med den tappade handsken att berätta i förhör om sex mordförsök som han själv och andra i gänget utfört. Hans vittnesmål tillsammans med telefonavlyssningen ledde till att 16 män i Hells Angels-sfären kunde gripas i maj 2010. 15 av dem dömdes i september 2011.
Men nu tornar ett nytt problem upp sig. Fängelserna är överfulla. Dessutom gamla - flera är byggda på 1800-talet - och slitna. Klimatet på anstalterna riskerar att motverka straffets syfte - de kriminella blir istället hårdare och mer organiserade.
– Jag är rädd för att vi kommer att se allt fler fängelsegäng framöver. Att det kommer bli som i USA på anstalterna, säger Svend Foldager.

FAKTA/Danmarks kamp mot gängen

Danmarks kamp mot organiserad brottslighet liknar den svenska nationella insatsen och det sätt som polisen i Malmö arbetet i projektet "Fokus Malmö" och nu i "Operation Alfred".
* Extra poliser på stan ska ge vanliga medborgare trygghet.
* Särskilda grupper av poliser riktar helt in sig på att granska kriminella som är uppsatta på most wanted-listor.
* Flera myndigheter samverkar - särskilt deklarationer, företag och utnyttjandet av samhällets trygghetsförmåner som sjukpenning med mera granskas.
I Danmark har dock införts en särskilda gänglag som ger domstolarna rätt att döma gängmän upp till dubbelt så hårt som icke gängmedlemmar som begått samma brott.
Vid sidan av åtgärderna som polis och andra nationella myndigheter står för har Köpenhamn stad ett stort trygghetsprogram kallat Sikker by. I programmet ingår mängder av projekt - och liknar i stort det som Malmö stad gör i "Områdesprogrammen" eller gjorde i "Välfärd för alla".
Läs alla artiklar om: Hur mår du Malmö?
Gå till toppen