Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Obamas sändebud träffar Reepalu

Ilmar Reepalu (S) ställs på nytt till svars för situationen för Malmös judiska minoritet. Om två veckor får han besök av Hannah Rosenthal, president Barack Obamas särskilda sändebud i arbetet mot antisemitism.

Bild: Foto: Jenny Leyman
Ilmar Reepalu har fått utstå hård kritik, också från den egna partiledningen, för att han varit allt för okänslig för judarnas utsatta situation i Malmö.
Han har redan tidigare försökt förklara sig för USA:s Stockholmsambassadör Mark Brzezinski och för företrädare för Simon Wiesentahl-centret i Chicago. Den 24 april får han en ny chans att klargöra hur han ser på de trakasserier och hot som Malmös judiska invånare utsätts för.
Då kommer Hannah Rosenthal till Kulturen i Lund för att vara med och fira hundraårsminnet av Raoul Wallenbergs födelse. Innan dess har hon bett om att få komma till Malmö för att träffa Ilmar Reepalu och medlemmar av den judiska församlingen.
– Det är inget som kommit hastigt på. Hon har velat komma hit under en längre tid, säger Julia Janiec, stabschef på kommunalrådsavdelningen i Malmö.
Hannah Rosenthal övertalades i november 2009 av president Barack Obama att bli ansvarig för frågor som rör antisemitism. Hennes pappa var under andra världskriget fånge i koncentrationslägret Buchenwald.
Hon har som Obamas sändebud i kampen mot antisemitism lyckats reta upp den israeliska regeringen flera gånger, bland annat när hon definierat skillnaden mellan antisemitism och berättigad kritik mot staten Israel.
Enligt Chris Dunnett, presstalesman på USA:s ambassad i Stockholm, har Hannah Rosenthal sedan en längre tid följt utvecklingen i Malmö. Hon vill förvissa sig om att det i Malmö inte finns politiker som aktivt uppmuntrar antisemitism, diskriminering och rasism.
Björn Lagerbäck är ansvarig för kommunens så kallade Dialogforum, som också ska vara med på mötet med Hannah Rosenthal:
– Amerikanerna vill hålla sig informerade om vad kommunen gör, säger han. Antisemitism har existerat i människosläktet sedan urminnes tider. Det finns all anledning att se vilka företeelser som finns idag. Vi har alla ett ansvar.
Hannah Rosenthal ska även bekanta sig med två andra organisationer, Malmö mot diskriminering samt Europas städer mot rasism, där Malmö ingår.
Ilmar Reepalu har skriftligen tagit avstånd från alla former av antisemitism:
”Det är totalt oacceptabelt att judar i Malmö utsätts för attacker och trakasserier. Antisemitismen är den värsta formen av rasism som mänskligheten upplevt, och vi har alla ett ansvar att stoppa och fördöma den. Detta har alltid varit min ståndpunkt.” skrev han i ett uttalande häromveckan.
Israels ambassadör Benny Dagan noterade klargörandet, men efterlyste mer av praktisk handling.
Gå till toppen