Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Viktigt ge tid för reflektion

Lagstiftning och riktlinjer är en sak. Känslorna som väcks är en annan. Just därför behöver vårdpersonal, kanske egentligen alla människor, mer tid för etiska reflektioner, menar ­Ingrid Bolmsjö, docent i vårdvetenskap vid Malmö högskola.

Ingrid Bolmsjö.Foto: PrivatBild: Privat
Patienter i livets slutskede som får den ena behandlingen efter den andra. För vems skull? Är det inte mer humant att låta patienten dö?
– Det här är en av de svåra, tunga frågor som sjukvårdspersonal brottas med, säger Ingrid Bolmsjö.
Hon undervisar blivande sjuksköterskor och yrkesverksamma som går vidareutbildningar i de svåra existentiella frågorna om livets mening, om skuld och vad som egentligen är ett värdigt liv och ett värdigt döende.
– För en sjuksköterska kan det vara konfliktfyllt att förlänga ett liv som någonstans är slut, med medicinsk hjälp. Varför gör vi det? För vems skull gör vi det och var går gränsen? Det här är frågor som rör djupa skikt inom oss, säger hon.
De har lagstiftningen, de har Socialstyrelsens etiska råd, sjukhusets och klinikens riktlinjer. Men ibland räcker det inte hela vägen, ibland är gränserna mellan vad som är rätt och fel långt ifrån glasklara. Och även när de är det, återstår de egna känslorna. För de finns ju där, även när man vet att man gör det man ska, det rätta.
– Har man ingen att prata med om allt detta blir man dränerad på kraft och energi. Tid för reflektion på arbetet och handledning är oerhört viktigt, säger Ingrid Bolmsjö.
Ändå får personalen sällan det, menar hon.
– Jag tror att exempelvis hospispersonal har denna möjlighet, men långt ifrån alla på andra kliniker. Här finns enormt mycket att göra.
Men det här är inte bara ett problem som finns inom vården, utan bland oss alla, menar Ingrid Bolmsjö.
– Rädslan för etiska dilemman, för att möta sjukdom och död, präglar hela vårt västerländska samhälle.
För dem som jobbar med senaborter har den snabba utvecklingen inom neonatalvården dessutom satt etiska frågor på sin spets, menar Ingrid Bolmsjö.
– Jag tänker att kunskapen också har ett pris. Inte så att vi ska stoppa utvecklingen, men när gränsen mellan sista abortdagen och när foster kan räddas bara är en vecka, kan det här vara oerhört svårt att hantera.
Gå till toppen