Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mallat uteliv

Att driva uteservering är knepigare än det ser ut. Här är tolv riktlinjer som Malmös och Lunds krögare måste rätta sig efter.

Bild: Foto: Håkan Röjder
1. Inga plaststolar! Vita möbler ska undvikas. Den vita färgen ställer till det för synskadade personer. Plastmöbler ”av enklaste sort” godkänns inte i Malmö. Möbler i smide, metall eller trä passar bättre. Möblerna ska vara hela och rena. Den som har en uteservering i Lund får inte ställa fram trädgårdsmöbler. Där ska möblerna gärna vara av trä och järn (eller eventuellt plast och järn), rotting eller korg. Plastmöbler ska undvikas, särskilt helgjuten plast.
2. Armstöd – ja, tack! Armstöd – nej, tack! Helst ska det ­finnas några stolar med armstöd för personer som behöver stöd att resa sig. Det gäller båda städer. Fast i Malmö stad önskar man också att det ska finnas stolar utan armstöd för överviktiga gäster.
3.  Gasolbrännare – kräver tillstånd. Varmt och skönt för gästerna. Men inte utan särskilt tillstånd för att ställa upp gasolbrännare. Det söker du förresten hos stadsbyggnadskontoret (i Lund, åtminstone) på särskild blankett.
4. Marschaller, nej tack. Många gillar dem. Men definitivt inte synskadade, som riskerar bränn- och snubbelskador. Alltså är de förbjudna, i alla fall i Malmö.
5. Färg. Man ska försöka anpassa uteserveringens utseende efter husets karaktär och färger. Det får inte bli för färgstarkt. Dominerande färger ska undvikas i Malmö. I Lund ska inhägnadens ramverk och pollare, eller vägstolpar, ha en traditionell färg: svart, grå eller ”Lundagrön”(färgnummer ”6012 schwarzgrün”, NCS-8010-B 70 G).
6. Det här är min kvadratmeter. För att man ska kunna ta sig fram mellan borden och personer med funktionsnedsättning ska kunna röra sig på uteserveringen ska de som har uteservering planera efter dessa riktmärken: en sittande person per kvadratmeter och 2,5 stående personer per kvadratmeter. (Malmö)
7. Bar med fri sikt. Om uteserveringen är stor kan man få tillstånd för en bar eller serveringsdisk på uteserveringen. Baren ska inte uppfattas som en byggnad och det ska vara fri sikt över bardisken, så den får inte vara högre än 110 centimeter (Malmö).
8. Alkohol – ja, men håll koll på gästerna. Om stället serverar alkohol ska ute serveringen vara inhägnad och ha en entré. Personalen ska också kunna ha bra uppsikt från restaurangen. Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter att serverings tiden har gått ut (Lund).
9. Avstånd. Avståndet mellan bordens ben måste vara så stort att en rullstolsburen ska kunna komma intill bordet. Avståndet bör vara minst 0,8 meter eller så ska bordsskivan sticka ut 0,6 meter på kortsidan. Fast vad gäller höjden på bordet finns det utrymme för en personlig touch: valfritt mellan 70 och 85 centimeter i Malmö.
10. Golv. Möblerna ska stå direkt på marken. Upphöjda trägolv, trätrallar och plastmattor är ”helt främmande inslag i en gedigen stadsmiljö” och upphöjda trägolv är ett hinder för funktionshindrade, tycker Malmös uteserveringsbyråkrater. I Lund – som förvisso är en kraftigt lutande stad – får inga upphöjda däck finnas om inte uteserveringen ligger på en kraftigt lutande trottoar.
11. Entré. Ingången till uteserveringar i Malmö ska vara minst en meter för att en rörelsehindrad person lätt ska komma in.
12. Staket? Absolut (fast inte för mycket). ”Väggarna” får inte vara högre än 1,1 meter i Malmö och 90 centimeter i Lund. Någon förklaring till de 21 centimetrarnas skillnad har vi inte lyckats hitta.Man ska kunna se genom avskärmningarna (Malmö). Se upp med fasta förankringar, dock. Inga skruvar i marken alltså (Lund).
Gå till toppen