Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stämningen i fokus på torget

Araz Osman om livet som bartender på Moosehead på Lilla torg i Malmö.

Bild: Foto: Mårten Svemark
Hur är det att jobba på en uteservering? 
– På Lilla torg är det ju ganska stort och ganska livat. Det är inte fine dining liksom, utan mer snabb beställning och snabb servering.
Varför är det så?
– Jag vet inte. På uteserveringen är de inte ute efter upplevelsen att få en bra service, utan de är mer ute efter stämningen, att det är sommar, att ­våren är på väg och att det är varmt och skönt. Det är en helt annorlunda kundkrets som sätter sig på uteserveringen.
Beställs andra saker utomhus?
– På uteserveringen kan det vara allt ... jag har kafé­gäster och after work-gäster, vilket jag inte får där inne. Nu när man har uteservering vill folk nog komma ut och ta en öl efter jobbet.
Hur är det att jobba på kullersten?
– Du får nog ha gans­ka bra jobbarskor eller träningsskor. Har du bra skor är det ingen skillnad faktiskt.
Vad betyder vädret?
– Vädret är ju nyckeln­ till att folk sätter sig på uteserveringen, men vi har ju brännare också som kan göra ganska stor skillnad.
– Solen spelar ganska stor roll för värmen. En fredag klockan 14 kan jag ha fullt på min uteservering bara för att solen har dykt upp. Det behöver inte ens vara varmt. Medan en fredag när det är dåligt väder, lite molnigt, då har du hur lugnt som helst.
Hur många grader ska det vara för att uteserveringen ska fyllas?
– Det ska vara en tio grader och uppåt. Då är det en bra dag, speciellt en fredag.
Gå till toppen