Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Butiksbetalning i kronor nästan alltid dålig affär

Valutaväxling är alltid förknippad med en kostnad. Som konsument är det lätt att hamna i en fälla och få en onödigt dålig växlingskurs.

Ett exempel är när du ska betala i en butik eller på en restaurang och erbjuds att göra detta i svenska kronor. Det är frestande att säga ja, eftersom det sannolikt är lättare att hålla koll på kostnaden när den visas i svenska kronor.
– Men risken är stor att du gör en dålig affär. Priset på en valuta är aldrig fixerat och när du säger ja är det i praktiken butiken eller restaurangen som bestämmer kursen på kronan. I den situationen håller du knappast koll på vilka alternativa kurser som gäller, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.
– Det är nog inte alltid så att det svenska beloppet syns i kortterminalen.
Hon jämför med valutaväxling på till exempel ett hotell där kursen sällan är attraktiv för köparen. Rådet är att istället betala i den valuta som gäller på orten.
En annan väg för att hålla koll på valutakostnaderna kan vara att växla hela semesterkassan till kontanter i ett växlingskontor på hemmaplan. Men vid sidan av stöldrisken är det inte någon bra metod för att få så mycket som möjligt ur den svenska kronan.
När Sydsvenskan jämför växlingskurser hos till exempel Forex med de som gäller hos Visa och Master­card visar det sig att vi får mer för pengarna om vi håller oss till kortet.
Främsta rådet är därför att jämföra avgifter och kostnader för olika kort.
Gå till toppen