Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Breivik grät i rättssalen

Beskrivningen av hur varje enskilt offer mördades av Anders Behring Breivik fick inte massmördaren att röra en min. Men när hans egen propagandafilm visades i rätten kom tårarna.

Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen.Bild: Foto: Heiko Junge / Scanpix Norge
Åklagaren Svein Holden går efter lunchpausen in på händelserna i Oslo och på Utöya den 22 juli.
Rättegången kommer att fortsätta på tisdag.
– Den åtalade erkänner inte skuld, säger Breiviks huvudadvokat Geir Lippestad.
Att Breivik inte ville erkänna rätten är ingen formell protest mot domaren, enligt Lippestad.
– De utgångspunkter han har är att han är i ett krig. Han vill ha en riktig krigsdomstol, men han har accepterat en civila domstol, säger han på presskonferensen i rättssalen.
Han fortsätter sedan med att nämna de två rättspsykiatriska rapporterna, som kommit till olika resultat.
– Vi vet att det är tufft för de efterlevande att höra hans vittnesmål. Å andra sidan har han rätt till att förklara sig, säger Lippestad.
– Men kanske ännu viktigare är att hans vittnesmål betyder mycket för rätten när det gäller att avgöra om han är tillräknelig.
– Den åtalades önskan är att bli dömd som tillräknelig, säger han.
Genom de vittnen som försvaret har kallat vill man visa att Breivik inte är ensam om de idéer om samhället som han skriver om i manifestet.
Kallade är bland annat experter på höger- och vänsterextremism och personer som är uttalat högerextrema.
Lippestad sade vidare att han så sent som i fredags eftermiddag fick runt 2 000 sidor med information om extrema grupper. Därför kommer försvaret enligt Lippestad "förbehålla sig rätten att senare begära mer tid av rätten".
– Jag begär inte om uppskjutande nu, men begär att det förs till protokollet att omfattande bevismaterial kom oss till del sent, säger han enligt den norska nyhetsbyrån NTB.
Klockan 17.17 anlände Breivik till Utöya, säger Holden. Inom en mycket kort tidsperiod dödar han ofattbart många.
Holden följer kronologiskt hur Breivik rörde sig på ön.
Han visar en flygbild över ön som visar var de skadade och döda befann sig. Gula prickar visar skadade, röda visar döda. De gula och röda prickarna syns i klungor över hela ön.
69 människor som dog och 33 som skadades är listade i åtalet.
Breivik iakttar noggrant kartan, men rör inte en min.
Ett samtal till polisen från en flicka som gömde sig på en toalett på Utöya spelades upp i rätten. På bandet hörs hur en förtvivlad flicka gråter och snyftar.
– Flera är skadade, säger hon.
Mitt i samtalet hörs plötsligt skott, klart och tydligt. Flickan tystnar. Polisen uppmanar henne att inte lägga på. Under resten av samtalet hörs hela tiden skotten i bakgrunden.
Flickan är en av dem som kommer att vittna under rättegången.
"Goddag, mitt namn är Anders Behring Breivik. Jag är kommendör i den norska motståndsrörelsen", säger Breivik i det andra samtal han ringer till polisen och som spelas upp i rätten.
"Med tanke på att operationen har fullföljts tänkte jag överlämna mig", säger Breivik till polisen.
Anhöriga och berörda varnas för starka bilder när åklagaren visar en film på 15 minuter som bland annat visar explosionen i regeringskvarteren. Filmen visar hur bilen sprängs.
– Den här explosionen dödade åtta personer, bryter Holden tystnaden efter filmen. Han räknar långsamt upp namnen.
Innan lunchpausen grät Breivik när Holden i sin sakframställan visade Breiviks egna propagandafilm. Den tolv minuter långa filmen handlar om hur Europa påstås islamiseras.
Norska TV2 har läst på Breiviks läppar hur han själv förklarade sina tårar när hans advokat Vibeke Hein Bära frågade omedelbart efteråt frågade hur han mådde.
– Det är fint. Det är bra. Det är bara för att det är en emotionell film, ska han ha sagt.
Påståendet ligger i linje med vad rättspsykiatriker säger: att gråten kan vara typiskt narcissistisk – självgod.
När Breivik klev in i rättssalen, och vakterna tog av honom handfängslet, tog massmördaren genast tillfället i akt och gjorde en högerextrem hälsning. Den genomfördes snabbt med knuten näve hela vägen, från vänster brösthalva till rakt sträckt höger arm.
Han förklarade sedan att han inte erkänner rätten eftersom den "styrs av politiska partier som stöder mångkulturalism".
– Jag erkänner handlingarna, men jag erkänner mig inte straffskyldig. Jag åberopar nödvärn, sade Breivik på en fråga från rättens ordförande hur han ställer sig till åtalet.
Den 33-årige Breivik har erkänt allt. Huvudfrågan är om han straffrättsligt tillräknelig eller inte. Två rättspsykiatriska utredningar har kommit fram till olika slutsatser.
Gå till toppen