Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fördubblad polisstyrka under valborg

Polisen fördubblar styrkan under valborgsfirandet i Stadsparken.

– Mellan tjugofem och trettio poliser ska finnas i parken. Utöver dem tar vi hjälp av minst fem polisvolontärer, säger biträdande närpolischef, Patrik Isacsson.

Bild: Arkiv 2007: Eskil Fagerström
Omkring 25 000 personer deltog i förra årets valborgsfirande i Stadsparken i Lund. Med tanke på att tillströmningen ökar för varje år tror Patrik Isacsson inte att antalet festdeltagare blir färre i år.
Förra årets insatsledare, Christer Johansson, framförde då kritik mot att antalet poliser var för få för att klara bevakningen. Den kritiken har polisledningen tagit fasta på och fördubblar därför årets styrka.
Polisens närvaro kommer framför allt att märkas under kvällstid eftersom det är efter mörkrets inbrott som de flesta brotten begås. Övervägande handlar det om stölder, bråk, misshandel och fylleri.
– Valborgsfirandet är vanligtvis mycket lugnt och trevligt under dagtid. Men på kvällen finns det ingen annan attraktion i Stadsparken än att supa. Jag tycker därför att föräldrar med flickor och pojkar i gymnasieåldern och där under ska hålla sina barn hemma under kvällen, säger Patrik Isacsson.
På grund av antalet gripna personer vid förra årets firande fylldes polisens arrest. Till stor del handlade det om alltför berusade festdeltagare, en del av dem minderåriga. I år ska polisens samarbete med socialjouren därför intensifieras.
– Vi kommer att ha en bra samverkan med social­jouren. Tillsammans ser vi till att tonåringar som druckit för mycket körs hem till sina föräldrar, säger Patrik Isacsson.

Polisanmälningar vid firandet förra året

Stölder: 36.
Rån: 2.
Misshandel: 18.
Alkohol/narkotikabrott: 14.
Ofredande: 3.
Gå till toppen