Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Genmodifierade betor testodlas

Kemiföretaget Monsanto ska odla genmodifierade sockerbetor i Skåne.

Monsanto har fått tillstånd att odla en genmodifierad sockerbeta med namnet H7-1.
Betan är enligt ansökan tolerant mot växtgifter med glyfosat, som bland annat ingår i ogräsmedlet Roundup, en av Monsantos storsäljare.
Sockerbetan H7-1 är godkänd för odling i USA, Kanada och Japan. Inom EU får den importeras, bearbetas och ingå i foder och livsmedel.
– Den är i princip godkänd för allt utom odling inom EU, säger Staffan Eklöf, handläggare på Jordbruksverkets växt- och miljö­avdelning.
Monsanto begärde tillstånd att släppa sockerbetan på marknaden i EU redan 2008.
– Godkännandet av genmodifierade produkter går trögare på EU-nivå, konstaterar Staffan Eklöf.
Men testodlingar, så kallade fältförsök, med H7-1 har utförts i Sverige sedan 2005. Monsanto har nu fått tillstånd för fyra års försöksodlingar i flera skånska kommuner.
Enligt verkets sammantagna bedömning är fältförsöket säkert för människors hälsa och miljö, etiskt försvarbart och uppfyller övriga krav.
Monsanto måste annonsera om odlingarna i dagspressen. Sydsvenskan hade nyligen en annons om att fältförsök planeras i Kävlinge kommun.
– Kraven på annonsering betyder inte att omgivningen behöver vidta några åtgärder, säger Staffan Eklöf. Han ser heller ingen risk att skörd från testodlingarna kan hamna i svenska sockerprodukter.
– Det är förbjudet att använda något från fältförsök i livsmedel.
Monsanto har ansökt om att odla på max 30 000 kvadratmeter per år. Syftet är att utvärdera de agronomiska egenskaperna och tåligheten mot ogräsmedel i olika miljöer.
En rad skyddsåtgärder räknas upp i Jordbruksverkets beslut:
Fälten ska besökas var tredje vecka från juli till skörd. Inga pollen får spridas till vanliga betodlingar, som måste ligga minst 50 meter bort.
De sockerbetor som inte ska analyseras ska hackas sönder på plats och harvas ner i jorden. Transport av frö och skördeprodukter ska ske i slutna behållare.
Året efter avslutat försök ska fältet sås med annan gröda eller bearbetas så att växtlighet tas bort. Eventuella sockerbetsplantor ska förstöras.
Monsanto måste skicka in kartor som anger varje försöksytas exakta läge före sådd, och varje år skicka in rapporter.

Omdiskuterad teknik

Monsanto startades i USA 1901. Under Vietnamkriget blev företaget ökänt som tillverkare av Agent Orange, avlövningsmedlet som USA spred över djungeln.
Affärsidén är att sälja grödor som ger högre avkastning, bland annat genom besprutning med kemikalier som företaget också säljer.
Greenpeace och andra miljöorganisationer befarar att genmodifierade grödor kan sprida sig och bilda nya korsningar med okända egenskaper.
Många forskare anser att hoten överdrivs. De ser genmodifierade grödor som en modern form av växtförädling, som kan lindra svält i fattiga länder och klara klimatförändringar.
Monsantos konkurrent Basf meddelade i början av året att man slutar odla gengrödor i Europa på grund av det starka motståndet.
Gå till toppen