Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

GW Persson: ”Ett rent mirakel”

Mordet på Ardiwan Samir satte fokus på Malmö som mordstad. Därför är det extra viktigt för polisen att lösa. Nu kan polisen dessutom räkna in misstänkta i fler än hälften av mordfallen. Och smälla Leif GW Persson på fingrarna.

I månadsskiftet januari-februari såg det mörkt ut. Ännu ett mord hade just inträffat. I de andra fallen hade de viktiga 30 första dagarna gått. Efter den tiden sjunker uppklaringen markant.
Bara någon dag före dödsskjutningen på Fosievägen trodde polisprofessor Leif GW Persson att polisen skulle lösa ”på sin höjd ett par stycken” av de åtta mord som låg i kö.
– Jag skulle bli svårt förvånad om man löste fler än hälften och inte det minsta överraskad om man inte klarar upp något av dem, sa han.
När Sydsvenskan nådde honom igår lät det så här:
– Skulle de vara så att man får dömda i mer än hälften av fallen så är det ett rent mirakel.
Ulf Sempert är polismästare i Malmö.
– Det bästa brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet är att få framgång i grova brott som mordfallen, säger han.
Förklaringen: hjälpen utifrån. Från polisen i andra län och från rikskriminalen.
– Vanligtvis är resurserna ändliga. Här har de inte var det. När det har kommit nya mord har det kommit nya resurser, säger Ulf Sempert.
Normalt arbetar ett tjugotal poliser med spaningsmord – dåd där man räknar med omfattande detektivarbete för att hitta en misstänkt. Men redan efter några veckor trappas spaningsstyrkan ner. Många förblir ouppklarade.
Men att det finns misstänkta i fem av den senaste tidens åtta uppmärksammade Malmömord betyder 62 procent lösta – om utredningsresultaten står sig i domstol.
– Det är ju riktigt, riktigt bra, säger Ulf Sempert.
Köpenhamnspolisen säger att de löser fler än nio av tio?
– Vi är inte klara ännu, säger Ulf Sempert.
Leif GW Persson:
– Ni ska inte springa iväg där nere i Malmö. De här figurerarna [mordmisstänkta] har en enastående förmåga att skaka på huvudet och tiga i förhör. Dessutom är det klent med teknisk bevisning i flera av fallen, har jag förstått.
Gå till toppen