Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BUS stämmer för Skriet

I dag stämmer BUS, Bildkonst upphovsrätt i Sverige, företaget Live it Experiences AB.

Edvard Munchs Skriet. Bilden är beskuren.Bild: Foto: Arken/Scanpix
Detta då BUS menar att företaget olovligt använt konstnären Edvard Munchs verk Skriet i sin marknadsföring.
Live it har under hösten 2011, utan lov från rättighetshavarna, manipulerat och använt det välkända konstverket Skriet i en reklamkampanj. 
Bland annat har Live it använt det manipulerade Skriet i affischer och stortavlor i Stockholms tunnelbana. Denna användning är ett intrång i Edvard Munchs upphovsrätt, anser BUS.
– Genom våra avtal med upphovsmännen har vi en skyldighet att agera när kommersiella företag i sin reklam olovligt utnyttjar konstverk och dessutom ändrar i dem, skriver BUS vd Mats Lindberg i ett pressmeddelande.
– Konstnärers rätt till sina alster är grundlagsfäst i Sverige och är en förutsättning för ett oberoende och rikt kulturliv. BUS uppdrag är att värna dessa rättigheter.
Edvard Munchs rättighetshavare företräds i Sverige av BUS. Live it har inte velat lämna ut information om den olovliga användningen, eftersom bolaget anser att bilden i annonsen är ett nytt och självständigt verk. 
I stämningsansökan yrkar BUS på ett preliminärt belopp om drygt 100 000 kr för användningen av verket. Dessutom yrkas ett skadestånd på 25 000 kr för intrång i Edvard Munchs ideella rättigheter.
Gå till toppen