Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Folkets hus köper byggnad

Folkets hus i Lund har köpt Wieselgrens minne på Kiliansgatan. Köpeskillingen är 22 miljoner kronor. In i huset flyttar dans- och musikalgymnasiet, ABF och PRO.

Wieselgrens minne blev tomt när domkyrkoförsamlingens personal flyttade till nya Domkyrkoforum. Huset med fyra våningar och en stor lokal på bottenplanet lades ut till försäljning i december. Utgångspriset var 18 miljoner.
Sven Englesson, styrelseordförande i Folkets hus-föreningen, bekräftar att köpet är klart och att man fick betala 22 miljoner kronor.
Det är inte många steg mellan det nuvarande Folkets hus och nyförvärvet. Verksamheten i nuvarande huset fortsätter. Där finns bland annat dans- och musikalgymnasiet, som behöver mer utrymme. Skolan ska hyra en våning i Wieselgrens minne.
– Huset vi köpt ska användas som lokaler för olika verksamheter. ABF ska flytta dit med sin expedition och verksamhet. Jag utgår också från att PRO kommer att ha en del av sin verksamhet i huset. Vi ska också hyra ut lokaler för bland annat möten. Det finns ju en fin samlingssal, säger Sven Englesson.
Någon stor ombyggnad eller förändring krävs inte. Formellt har det lämnats en ansökan till stadsbyggnadskontoret om ändrad verksamhet.
– Det fina i kråksången är att vi egentligen kan flytta in direkt utan att behöva göra särskilt mycket. Huset är handikappanpassat och det finns hiss. Vi får tillträde i mitten av juni, säger Englesson.
Wieselgrens minne är byggt 1906 som lokal för nykterhetsföreningen.
Huset har fått sitt namn efter prästen och nykterhetsförkämpen Peter Wieselgren (1800–1877). Han var student i Lund och blev senare domprost i Göteborg där Wieselgrensplatsen är uppkallad efter honom.
Folkets hus är ny ägare till Wieselgrens minne. Dans- och musikalgymnasiet hyr en våning. På övriga ska organisationer ha sina lokaler. På bottenplanet finns en stor sal som ska hyras ut som möteslokal.Foto: Lars Brundin
Gå till toppen