Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kojan måste ha bygglov

En koja två meter upp i en björk är en husliknande byggnad som kräver bygglov. Mark- och miljödomstolen ger grannparet som överklagat bygget rätt.

Kojan används av barnen i villan intill. Men föräldrarna som byggde den kan tvingas söka bygglov i efterhand.Bild: Foto: Anders Malmström
Familjen som byggt kojan tänker inte ge sig.
Under onsdagseftermiddagen är ett par duvor de enda som använder kojan i björken. Pappan i huset intill byggde den för familjens barn. Men bygget föll inte alla i smaken.
– Den är väldigt nära vår tomtgräns. Den är ett stort objekt, väldigt synbart. Förut hade vi sol som sipprade in genom trädkronan men det har vi inte nu. Och den är inte vacker men det har tydligen ingen betydelse, säger Staffan Overgaard som bor i villan intill.
Han och hans fru anmälde kojan till Lunds kommun våren 2011. De menade att bygget krävde bygglov och att kommunen skulle hota familjen med vite om kojan inte revs.
Kommunens byggnadsnämnd gjorde en annan bedömning och kom fram till att kojan är en lek­anordning som inte behöver bygglov. Länsstyrelsen, dit paret Overgaard överklagade, delade kommunens uppfattning.
Tredje instans, mark- och miljödomstolen i Växjö, ger däremot paret Overgaard rätt. Domstolen menar att kojans konstruktion ger intryck av ett hus när man tittar på den. Centralt i den bedömningen är att kojan har tak – något den bara delvis hade när kommunen fattade sitt beslut. Därmed räknas den som en byggnad och behöver bygglov.
På kommunens stadsbyggnadskontor funderar tjänstemännen nu på om domen ska överklagas.
– Det tas i domen upp att det har tillkommit tak på kojan sedan byggnadsnämnden fattade beslut. Det måste vi kolla. Är det tak över hela kojan så kan det påverka vår inställning. Sedan spelar andra saker roll, om det ska uppfattas som att man kan vistas där till exempel, säger Barbro Yngvesson, jurist på stadsbyggnadskontoret.
Inom några dagar beslutar kommunen om domen ska överklagas. Om man accepterar domen så måste kojan ha bygglov – något som kostar familjen som söker två- till tretusen kronor.
Familjen har ännu inte bestämt hur den ska agera.
– Jag blev informerad idag om domen. Vi ska ta upp det i familjen. Men kojan används och vi tänker inte riva den, säger Christine Kremer, mamma i familjen.
Mark- och miljödomstolen avslår däremot paret Overgaards begäran att familjen ska hotas av vite om kojan inte rivs. Det är något enbart kommunen kan besluta om.
Gå till toppen