Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Majblomman vill att alla skolbarn får fria glasögon

Tiotusentals barn från familjer med svag ekonomi har svårt i skolan eftersom de saknar glasögon.

Välgörenhetsorganisationen Majblomman vill nu ge barnen lagstadgad rätt att kunna se och läsa ordentligt.

Hot och våld på arbetsplatserna har ökat kraftigt, ända sedan 1980-talet. Ökningen är störst för kvinnodominerade yrken inom vård, skola och omsorg.

Sjuksköterskestudenternas löneuppror sprider sig. Igår kväll höll runt 150 studenter från Malmö och Lund sitt första möte.

Landstingens bidrag till glasögon upphör när barnet fyllt åtta år.arkivfoto: Leif Å andersson
– Rättigheten kan till exempel skrivas in i skollagen, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.
De flesta landsting har särskilda bidrag för glas­ögon till barn. Bidraget upphör dock i de flesta fall när barnet fyllt åtta år. Därefter är det föräldrarnas ekonomi som avgör om barnen fortsatt får glasögon.
Majblomman har i flera år pekat på problemet. Organisationen jämför med hörhjälpmedel där det är självklart att dessa ingenting kostar. Förslaget är nu att barn och ungdomar även ska ha rätt till glasögon under hela grundskoletiden.
– Vi talar inte om barn som ser dåligt till följd av sjudom utan om vanliga synfel, säger Lena Holm. Närsynthet, till exempel, brukar dyka upp vid 11–12 års ålder.
Lena Holm säger att Majblomman uppmärksammats på frågan eftersom allt fler föräldrar under åren sökt bidrag hos organisationen.
– Det behövs ett glas­ögonbidrag för skolbarn eftersom föräldrar annars är hänvisade till socialtjänsten eller till organisationer som vår.
– Och stöd från oss blir godtyckligt eftersom våra resurser inte är obegränsade, säger Lena Holm.
Flera riksdagsledamöter har de senaste åren motionerat om barns rätt till glasögon. Inför den senaste debatten för ett år sedan hade vänsterpartiets Eva Olofsson beräknat kostnaden för behövande grundskolebarn till 200 miljoner kronor.
Socialminister Göran Hägglund (KD) ville dock inte lyssna på det örat. Han valde att istället hänvisa fattiga familjer till socialtjänsten för att få hjälp med barnens glasögon.
I Region Skåne har nu Sverigedemokraterna plockat upp frågan och pekar på hälso- och sjukvårdslagen som talar om barns rätt till hjälpmedel vid funktionsnedsättning.
– Om barn inte får hjälp att rätta till synfel utvecklas inte synskärpan, vilket inte kan rättas till senare i livet, säger regionrådet Jens Leandersson i ett pressmeddelande.
Precis hur många barn som inte får glasögon eller inte har rätt glasögon till följd av familjens ekonomi är inte känt. Men med stöd av bland annat forskning i USA och siffror från SCB uppskattar Majblomman att det i Sverige rör sig om drygt 20 000 barn och unga.
Gå till toppen