Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Komvux behöver 2 miljoner

Barn- och utbildningsnämnden begär två miljoner kronor i ökade anslag till komvux nästa år.

Utan mer pengar är det tveksamt om Burlövs kommun kan följa skollagen, menar nämndens ordförande Bengt Åström (S).

Kommunfullmäktige beslutade förra året att dra ner på komvux med två miljoner kronor. De pengarna försöker nu nämnden få tillbaka till komvux.
– Utan större anslag får vi överge målet att alla kommuninvånare ska kunna få en gymnasieutbildning. Då befinner vi oss i en gråzon där det är tveksamt om vi uppfyller skollagens krav, säger Bengt Åström.
– De som inte har någon gymnasieutbildning har mycket, mycket svårare att komma in på arbetsmarknaden.
Komvux håller på att säga upp personal som en följd av minskade anslag och sänkta statsbidrag.
I princip alla yrkesutbildningar försvinner om neddragningen fortsätter. Teoretiska utbildningar blir på grundskolenivå och gymnasieundervisningen begränsas till svenska, engelska och matematik.
Anslås det två miljoner kronor mer till komvux räknar nämnden med att kommunen ska kunna erbjuda bredare utbildning på gymnasienivå och viss yrkesutbildning.
Förslaget förra året om att dra ner två miljoner kronor på komvux och istället satsa de pengarna på grundskolan kom från fyrklövern med Moderaterna, Folk­partiet, Centern och Miljöpartiet. Förslaget fick stöd av Socialdemokraterna i fullmäktige.
Det var en enig barn- och utbildningsnämnd som beslutade att begära mer pengar till komvux för nästa år.
Gå till toppen