Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

25 000 väntas till Stadsparken

Parkintendent Lars Brobeck ser fram emot en rolig valborgsfest när 25 000 ungdomar väntas till Stadsparken. Förr var det mest gnäll om skräp. Nu bejakar kommunen festen. I planeringen ingår en polishelikopter.

Bild: Arkivfoto: Anna Bank
Även om Lars Brobeck tycker att det är roligt att Sveriges största spontanfest firas i Lund så finns det en oro.
– Självklart är vi rädda om Stadsparken. I år har vi den nya västra entrén. Den piazzan kommer säkert att fyllas med folk. De får vara där, och lite plask i nya fontänen lär det bli, bara den inte förstörs. De nyplanterade lindarna är vi rädda om.
Polisen lovar extra uppsikt. Femton poliser under dagtid och ett trettiotal på kvällen är beredda, liksom tio volontärpoliser.
Polishelikopter finns som extra beredskap. Förstahjälpenkunniga finns vid de fyra informationsplatserna, som är nya för året. Vägar för att få in och ut räddningsfordon är noggrant planerade.
Fyrtio kommunanställda finns på plats och de har till sin hjälp sjuttiofem ungdomar från idrottsföreningarna för skräpplockning.
Tretton containrar placeras ut. För de nödiga finns nittio bajamajor och tio urinoarer.
Liksom de senaste åren är den centrala parken avspärrad och i år också planen för beachhandboll. Det är på gröningen framför scenen festdeltagarna ska hålla till och där bjuder Radio AF på musik.
Tidsschemat är pressat. De första festande mutar in sin bit av gräsmattan redan klockan sex på morgonen. Musiken slutar klockan 16. Sedan ska det städas innan det traditionella firandet med körsång och brasa.
Första maj är det Socialdemokraterna som tar över parken och en städpatrull har varit i gång tidigt den morgonen.
Gå till toppen