Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Det är inte rimligt att två brottsutsatta städer ska konkurrera om varandras polisresurser"

Satsningen på fler poliser i Malmö har fått konsekvenser i Landskrona där antalet anmälda brott har ökat kraftigt det senaste kvartalet. Det skriver Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmös situation med flera dödsskjutningar har lett till att stora polisresurser har omlokaliserats dit på obestämd tid. Så även från nordvästra Skåne och Landskrona.
I början av året visade nästintill alla brottskategorier ett minskat antal brott i Landskrona. Under 2011 hade vi lyckats pressa tillbaka flera allvarliga brottstyper. Det var resultatet av ökade polisresurser och en långtgående samverkan mellan kommunen och polisen. Men nu är bilden alltså en annan. Det senaste kvartalet har antalet anmälda brott ökat kraftigt. Till exempel har misshandelsbrotten ökat med 100 procent jämfört med samma kvartal 2011.
Landskrona toppar också det senaste kvartalet Skånes brottsstatistik på flera områden utslagen per invånare, till exempel stöld och skadegörelse. När det gäller misshandel kommer Landskrona på tredje plats.
Under 2012 har polisen både Landskrona och Malmö som uttalade fokusområden. Det är inte rimligt att två brottsutsatta städer ska konkurrera om varandras polisresurser. Därför måste polisen och staten nu ta sitt ansvar för att bemanningen på hårt utsatta orter som Landskrona och Malmö ska säkras långsiktigt.
Polisen mäter numera brottsfrekvens på daglig basis för att snabbt kunna korrigera och styra resurser dit behoven är som störst. Det är därför en gåta för mig att när polisen tre månader in på 2012 ser ökningstal på över 100 procent i vissa brottskategorier i Landskrona, inte presenterar några åtgärder för att möta den utvecklingen.
Självklart ska landets hela polisorganisation användas när en kommun som Malmö är i särskilt behov av hjälp. Men som långsiktig lösning får det stora konsekvenser på en ort som Landskrona. Det är både kommunens och polisens erfarenhet i Landskrona att samverkan och långsiktighet bryter brottsligheten. Ska arbetet bära frukt krävs uthållighet. Det finns inga quick fix.
De positiva förändringarna i brottsstatistiken i Landskrona fram till det senaste kvartalet är omfattande. Siffrorna från 2008 till och med 2011 talar sitt tydliga språk. Då skedde en minskning inom alla brottskategorier. Jämfört med såväl rikssnitt som snittet för Skåne och för Helsingborg och Malmö var det endast Landskrona som kunde visa en nedåtgående trend när det gäller anmälda rån. I samma jämförelse visade Landskrona på den i särklass största minskningen av anmäld misshandel.
Orsakerna till trenden var flera. 2008 ökade antalet poliser i yttre tjänst från 15 till 45. Som första kommun i landet tecknade Landskrona ett samverkansavtal med den lokala polisen för att öka tryggheten och bekämpa brottsligheten. Hanteringen av en stor narkotikahärva under hösten 2011 är exempel på detta. Polis och socialtjänst jobbade ihop under hela processen och lade därmed grunden för att bryta en stor grupp unga människors missbruk.
Så var det inte före 2008. Då hade Landskrona toppositionen i antalet anmälda brott per 100 000 invånare gällande både misshandel och rån. Parallellt med stadens eskalerande brottstrend centraliserades rättsväsendet och polisen drogs markant ner.
För mig är det tydligt – en lyckad brottsbekämpning kräver en lokalt förankrad polis tillsammans med att samhällets resurser samverkar. Grundläggande för detta är tillräckliga och långsiktiga polisresurser.
Utöver samverkan med polisen genomför Landskrona omfattande strukturella förändringar för att göra staden starkare. Effekterna visar sig på flera områden, i företagsetableringar, i åtgärder för att minska bidragsberoendet till att vi skapar en kunskapsskola med ordning och reda i fokus. Nästa steg är en upprustning av nedgångna stadsdelar och byggplaner för attraktiva bostäder vid havet.
Polisen och staten måste nu ta sitt ansvar för att bemanningen på hårt utsatta orter som Landskrona och Malmö säkras långsiktigt. Låt oss kunna återgå till ett framgångsrikt arbete.
Torkild Strandberg (FP) är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona och ledamot i Polisstyrelsen för Skåne.
Gå till toppen