Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskola nära fabrik

Stadex, svartklubbar och mord skrämmer inte.

Kommunen vill satsa på en ny, stor förskola för 54 barn i området kring Norra Grängesbergsgatan.

En idyll, sett från parken Gullängen. Bortom träden döljs ”svartklubbar och kriminalitet och en gatumiljö med utbrända bilar”.Bild: Sara Johari
– Vi tycker det är en lämplig plats, säger Carina Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
– Kriminaliteten får polisen ta hand om.
Från stadsbyggnadsnämndens sida beskriver man Sofielund som ett väl fungerande industriområde, där ”de allra flesta verksamheter är mindre industrier med begränsad hantering av brandfarlig vara och andra farliga ämnen”.
Kommunen önskar sig en mer blandad stad, där gamla industriområden får ge vika för bostäder, handel och annat.
Inte minst förskolor.
Då utgör inte ens Stadex en risk längre. Nu anses fabriken, som har tillstånd att hantera farliga ämnen, ligga tillräckligt långt bort.
Dessa åsikter delas inte av flera andra som fått yttra sig i ärendet.
Miljönämnden påpekar att det är väl känt att marken i parken är förorenad, främst av bly.
– Kommunen kommer att sanera marken innan den säljs, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.
Räddningstjänsten Syd 1varnar fortfarande för att tillåta stora samlingslokaler för när Stadex.
Länsstyrelsen ställer sig mycket tveksam till platsens lämplighet, särskilt som kommunens plan är ”mycket tunn beträffande risken”.
– Länsstyrelsen har en mer generall syn. Vi är mer specifika, och bedömer det som möjligt att ha en förskola här, säger Christer Larsson.
Fränast kritik kommer från områdets lokala politiker. De tycker att det är verklighetsfrämmande att enbart beskriva verksamheten i Sofielunds industriområde som småskalig och blandad.
”Därmed utelämnas beskrivning av en tuff miljö med många svartklubbar och kriminalitet, flera bilverkstäder och en gatumiljö med utbrända bilar, övergivna soffor, etc”.
Hoppet om att kunna bli av med de dominerande företagen Stadex och Pågens ”har ännu inte förverkligats”, konstaterar politikerna i Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige.
Ändå väljer de att säga ja till förskolan.
Motivering:
”Då det råder ett mycket stort behov av förskoleplatser kan i dagsläget inga förslag avvisas.”

Jakt på nya förskolor

En stor brist på förskoleplatser har satt igång en kommunal jakt efter platser att bygga förskolor på. Några av de senaste förslagen:
Bakom Malmö idrottsplats, i hörnet Carl Gustafs väg och Roskildevägen, planeras för en ny förskola i två våningar. Den ska rymma fem avdelningar med plats för 90 barn.
Nära försvarets skjutbana i Kvarnby och jägarklubbens hagelbana planeras för både förskola och nya radhus. Länsstyrelsen är tveksam till planen med tanke på allt buller från både trafik och skjutbana. ”Bor man i en storstad blir det mer buller”, säger Carina Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
I Nydala planeras det för en ny förskola för 54 barn mellan höga flervåningshusen vid Eriksfältsgatan, på andra sidan Nydalatorget.
På Borgarskolans parkering överväger man att bygga en ny förskola.
Utbyggnad av Bornholms förskola, vid Västra Rönneholmsvägen, ska ge plats för ytterligare två avdelningar.
Gå till toppen