Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljötillsynen halkar efter

2010 täckte Lomma 60 procent av behoven för tillsyn enligt miljöbalken. Förra året blev det bara 47 procent. För dåligt tycker länsstyrelsen.

Lommas miljöchef Jeanette Schlaucher håller med. Men hennes begäran om pengar till fler tjänster får kalla handen.

– Min principiella inställning är att detta ska lösas inom den ekonomiska ramen, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Jerry Ahlström (M).
Frågan dyker upp när nämnden sammanträder på tisdag. Då ska länsstyrelsens skrivelse ”Bedömning av Lomma kommuns operativa tillsyn enligt miljöbalken” diskuteras.
Dokumentet är avsett att vara såväl vägledande som utvärderande för kommunens miljötillsynsarbete.
Det handlar om ett brett fält: hälsoskydd i skolor, kontroll av bad och hygiensalonger, uppföljning och kontroll av allehanda miljöstörningar, industritillsyn, hantering av förorenade ämnen, kontroll av schaktmassor, strandskydd, handläggning av ärenden inom jordbruksområdet med mera.
I dag är det knappt tre tjänstemän på Lommas miljökontor som tar hand om dessa uppgifter. Otillräckligt, anser länsstyrelsen i Skåne som bedömer ”att kommunen inte har tillräckliga tillsynsresurser som krävs för att i nödvändig utsträckning utföra den miljöbalkstillsyn som det finns behov av i kommunen”.
– Jag kan bara hålla med, säger miljöchefen Jeanette Schlaucher.
– Det faktum att Lomma är en expansiv kommun med mycket byggande och befolkningstillväxten gör ju att ärendemängden har vuxit.
För att miljökontoret ska hinna med sina tillsynsuppgifter behövs 3,5 nya tjänster – en ökning av kontorets personalstyrka med 70 procent – enligt Jeanette Schlaucher. Hon föreslår att miljö- och byggnadsnämnden begär mer pengar för att klara förstärkningen.
De tongångarna lyssnar inte nämndsordföranden Jerry Ahlström till. Han vill inte föregripa nämndens beslut men förespråkar en lösning inom befintliga budgetramar.
Men om pengarna inte räcker för att klara uppgifterna?
– Den dag jag är helt säker på att Lommas miljö- och byggnadsnämnd använder sina budgetmedel effektivt till hundra procent, då är jag beredd att begära mer pengar. Om det skulle behövas, säger Jerry Ahlström.
Gå till toppen