Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Vi har örat mot marken”

Polisens misstankar om att högstadieungdomar är skyldiga till mordet på femtonåringen Ardiwan Samir påverkar stadsdelen Rosengård.

Mordet på Ramels väg på nyårsnatten väckte starka känslor över hela Malmö, och det är uppenbart att den närmaste omgivningen är särskilt påverkad. Att polisen nu har ringat in åtta högstadieungdomar som misstänkta för mordet väcker många känslor och tankar i Rosengård.
– Vi har beredskap, säger stadsdelschefen Eva Ahlgren som är högst ansvarig för skolorna och den lokala fritidsverksamheten.
Men hon poängterar:
– Vi har just nu ingen orolig situation att hantera.
Utgångspunkten är att skapa trygghet genom att hålla fast vid de vanliga rutinerna.
– Vår roll är att skapa trygghet genom att hålla igång verksamheten normalt, och hålla våra rutiner. Gör vi sådant som inte känns igen, så skapar vi mer oro än trygghet. Det är viktigt att vi inte haussar upp stämningen.
– Men självklart har vi örat mot marken mer än vanligt. Vi kan inte låtsas som att det inte hade hänt någonting. Framförallt säkrar vi att vi har kompetent personal både på och utanför våra skolor som kan möta eventuell oro, och frågor. Skulle det uppstå ett krisläge har vi beredskap för att samla oss snabbt.
Som stadsdelschef har Eva Ahlgren informationsmöten med Rosengårdspolisen varje fredag. Med anledning av mordmisstankarna är kontakterna tätare. Men Eva Ahlgren vill poängtera att polisen och kommunförvaltningen har skilda roller.
– Vi varken kan eller ska ha insyn i det polisiära arbetet. Det pågår en polisutredning, och vi ska komma ihåg att ingen är dömd, säger hon.
Gå till toppen