Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsten att köpa sig fri

Shopping utan gnagande samvete. Är det möjligt? Ja, säger många ekonomer. En komplicerad sak, säger designskribenterna bakom den nyutkomna boken ”Köp dig fri!”

Vi kan inte bara sluta att köpa saker. Men vi kan välja prylar som inte förstör vår planet eller de människor som tillverkat dem. Eller snarare, försöka göra det. För svaret på hur den medvetne konsumenten kan tänka är inte glasklart. Det är uppenbart i ”Köp dig fri! Om design, överlevnad och konsumtion”, av författarna Ingrid Sommar och Susanne Helgeson.
– Många pratar om att vi ska konsumera mindre. Och det är bra. Men vi vill ta ett steg vidare. För vi tycker om design. Det är ju heller inte möjligt att sluta konsumera, däremot måste vi diskutera vilken konsumtion som faktiskt är bättre än annan, säger Ingrid Sommar.
Vi vet en hel del om vår mat. Om den är ekologisk, närodlad och efter säsong. När det gäller kläder, möbler och prylar är vi långt efter, menar hon.
Detta trots att bomullsodlingar ofta medför enorma skadeverkningar och illegalt skövlad skog i bland annat Sibirien och Kina är den näst största bakomliggande orsaken till klimatförändringarna, enligt Ingrid Sommar.
– Vi måste börja ta reda på varifrån materialen i det vi köper kommer. Och hur saker och ting har producerats.
Är något sjukt billigt, är det med största sannolikhet också något sjukt bakom. Samtidigt är det här betydligt mer komplicerat än de relativt vedertagna tankarna om att närproducerat och småskaligt alltid är bättre än industriellt och långt bortifrån.
Även ur ett miljöperspektiv kan storskalighet ibland vara att föredra. Det finns också exempel på att syntet och plast i vissa fall kan vara bättre än ”naturlig” bomull och trä. Helt beroende på vilken bomull, vilket träslag, från vilket land och vilka produktionsvillkor det är frågan om. Men också under förutsättning att synteten eller plasten är gjord av återanvänt material och att prylarna kan återvinnas.
Dessutom, kanske allra viktigast, är varans livslängd. Det enklaste och bästa rådet till konsumenten, menar Ingrid Sommar, är att bara köpa sådant som vi verkligen vill ha. Länge.
– Vad är priset på en vara om du slår ut det över varans hela livslängd? Den extrema lågpriskonsumtionen är något som vi bara måste få en förändrad syn på, säger hon.
En annan lösning för den konsumtionssugne är second hand-butiker, loppisar eller någon av alla de begagnatsajter som nätet kryllar av i dag.
– Loppis- och gör-det-själv-trenden har nästan blivit en ny folkrörelse. Det ser jag som ett tecken på att människor faktiskt bryr sig. Om vår gamla slogan var ”Skönhet för alla” så är den nya ”Rent samvete för alla”.
Gå till toppen