Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Konstnär med underfundig humor

Konstnären Uno Svensson, Malmö, har avlidit i en ålder av 82 år. Hans närmaste är hustrun Parvaneh.

Uno föddes i Kallinge och växte upp i ett religiöst och musikaliskt hem. Han blev tidigt engagerad i bilder och tecknade ner sina tankar och intryck från omgivningen. I detta var han ofta inspirerad av Gustave Dorés fantasieggande bibelillustrationer.
Uno tillhör en krets av framstående Blekingefödda konstnärer som, likt sierskan Kassandra, sökte varna för en bekymmersam framtid utgående ifrån nutidens mänskliga dårskap.
I Unos fall präglades hans syn och insikter på livets villkor bland annat av erfarenheter från en resa i det sönderbombade Tyskland 1949.
Han debuterade på Galerie Colibri i Malmö 1958. Sitt genombrott fick han med ”Anatomiska tecken” i mitten av 60-talet.
Uno var inte de stora gesternas man. Han hade istället en underfundighet blandad med humor och ironi. Ett exempel på detta är temat ”Undrens tid”, som utvecklades av Uno som stipendiat på Cité des Arts i Paris, i början av 70-talet.
Verken på detta tema illustrerar tillstånd och situationer, där det mänskliga får stå tillbaka för ekonomiska och tekniska krav.
I Paris mötte han också sin livskamrat Parvaneh,som blev ett stöd och en trygghet för Uno resten av hans liv.
Under denna tid ställde han också ut på World Surrealist Exhibition i Chicago, Prix Nichido i Tokyo, på Musée d’Ixelles i Bryssel och Obelisk Gallery i London.
Som medlem av Group Phases deltog han också i gruppens manifestationer i olika länder. 1974 redovisade Konstakademien i Stockholm och Malmö Museum Uno Svenssons måleri från en tioårsperiod. Det blev också en stor utställning på Centre Cultural Suédoise i Paris, och Lunds Konsthall visade Uno Svensson tillsammans med Felix Recondo och Jack Vanarsky 1977.
Han har fått flera priser, bland annat Blekinge Läns Landstidnings Kulturpris och Prix du Gouvernement Princier i Monte Carlo. 1985 invaldes han i Académie Européenne i Paris. Han har samarbetat med poeter och kompositörer i olika projekt i Sverige och Frankrike och varit anlitad som scenograf.
Uno Svensson är representerad i Moderna Museet och Nationalmuseet i Stockholm samt i ytterligare ett tiotal svenska museer och i Lunds Universitets samlingar bland annat.
Likt Kassandra fick Uno uppleva att tankeväckande budskap inte alltid uppskattas! Glädjen och humorn i hans konstnärskap kommer kanske mest fram i hans arbeten i trä samt i hans litografier, bland annat ”Fiktiva landskap”, där kroppsfragment tillåts framträda med erotisk utstrålning.
Uno Svensson Sällskapet (USS) tillkom 1993 med syfte att verka för tillkomsten av en permanent­utställning i Kulturcentrum i Ronneby. En sådan invigdes också 1998.
Uno Svensson vid sina tre porträtt av jazzmusikern Chet Baker. Arkivfoto: Ola Nilsson 1999
För styrelsen för Uno Svensson-sällskapet
Rune Gustavsson, ordförande
Gå till toppen