Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Museet kan börja med boule

Intensiva förhandlingar pågår om skapandet av en boulebar i gamla vagnmuseet. Tanken är att erbjuda boule, mat och dryck, både inomhus och utomhus.

Vagnmuseet.
Planerna på att skapa en saluhall i det tidigare vagnsmuseet vid Drottningtorget stupade, eftersom det fattades intressenter med tillräckligt stark ekonomi.
Just nu förhandlar Malmö stad istället med Boulebar, ett företag i Stockholm som där driver fyra kombinerade restauranger och boulehallar.
– En utredning pågår. I slutet av maj eller i juni hoppas jag att vi har kommit fram med en realistisk bedömning som kan prövas av servicenämndens presidium, säger servicedirektör Ingmar Simonson.
Företaget Boulebar fick tipset om det tidigare vagnmuseet och om Drottningtorget av Malmö stads näringslivsenhet i november.
Sedan dess har diskussioner och förhandlingar pågått. Dels med stadsfastigheter och dels med gatukontoret, eftersom tanken är att också skapa en uteservering och boulebanor framför byggnaden.
– Jag har besökt alla deras fyra anläggningar i Stockholm. Det här verkar vara ett seriöst företag med ett bra koncept, säger Rolf Malmström på stadsfastigheter.
Boulebar startade verksamheten för ett tiotal år sedan, i Prins Bertils Boulehall på Djurgården. Därefter har företaget öppnat tre ställen till i Stockholm: vid Rålambshov, Vasastan och Globen.
Enligt Peter Söderblom, affärsutvecklare vid Boulebar, är företaget mycket intresserade av att på Drottningtorget i Malmö skapa sin första etablering utanför huvudstaden.
– Drottningtorget är ett fantastiskt torg och just nu händer mycket i området, runt Caroli City, säger han.
Det tidigare vagnmuseet mäter 900 kvadratmeter. Peter Söderblom räknar med att det skulle rymmas uppemot 16 boulebanor inomhus – och ytterligare ett antal vid en uteservering på torget.
Möjligheten att spela och samtidigt dricka och äta påminner om bowlingbarer, som Big Bowl.
– Men bowlingbarer har en mycket mer anglosaxisk profil och fungerar ofta som nattklubbar.
– Vi har en Medelhavsprofil och vi är ingen nattklubb. På helgerna öppnar vi med brunch och i veckorna med lunch. Sedan pågår spelet fram till senast midnatt, säger han.
Boulebars fokus är att locka grupper: företag, föreningar och skolor. Men det är också möjligt att gå dit med familjen eller med kompisar.
Den som inte kan spela boule får handledning.
Det är möjligt att bara äta och dricka.
– Men vår absoluta ambition är att alla ska spela boule, om inte vid första besöket så vid det andra.
Servicenämndens ordförande Amar Sabri (MP) vill inte kommentera förhandlingarna.
– Det vi har fått presenterat är väldigt spännande. Jag är jättepositiv eftersom Drottningtorget behöver livas upp, säger servicenämndens andra vice ordförande John Roslund (M).
Om förhandlingarna slutar i samförstånd, räknar Boulebar med att kunna öppna nästa vår.

Byggdes som ridhus 1818

Huset på Drottningtorget uppfördes 1818 som ridhus åt kavalleriförbandets husarregemente. Byggmästare och arkitekt var Anders Lundberg.
1850 förlängdes byggnaden och den byggdes senare om till saluhall år 1900, den första i staden, när husarerna flyttade till Kronprinsen. Stadsarkitekt Salomon Sörensen signerade ritningarna.
1965 togs lokalerna i bruk som vagnmuseum.
Senare flyttade Röda korset in och byggnaden blev Humanitetens hus, Röda korsets nationella center för humanitära frågor. Huset står tomt sedan drygt ett år.Källa: Malmö stad
Gå till toppen