Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nöjd arkitekt med facit i hand

30 000 bygglov och 300 detaljplaner.

Stadsarkitekt Bengt Aronsson summerar 26 år i Lunds kommun. Han säger sig vara stolt över en hel del. Folkskoleseminariet står kvar och syrenerna vid Domkyrkan försvann.

På bordet lägger Bengt Aronsson en karta över Lund full av röda prickar, som markerar byggnader och platser han varit med om att förverkliga sedan han kom till stadsbyggnadskontoret 1986, först som biträdande stadsarkitekt och sedan 1996 som stadsarkitekt. I slutet av maj tackar han för sig som tjänsteman i Lunds kommun.
När Bengt Aronsson förklarar de röda prickarna blir det en berättelse om vad som har hänt i Lund sedan mitten av 80-talet.
Då rasade striden om seminariet intill lasarettsblocket. Det fick stå kvar men gymnastikbyggnaden revs.
– Jag är stolt över att jag lyckades övertala landstinget att inte riva det huset. Nu i modern tid är jag glad över att syrenerna togs bort och att Domkyrkoforum och nya Domkyrkoplatsen finns.
Det första svåra ärendet för Aronsson var ett nytt magasin för Kulturen. Det skulle byggas på S:t Larsområdet. Debatten handlade om närheten till Höjeå. Magasinet hamnade på Gastelyckan.
– Jag kom i kontakt med den speciella lundensiska verkligheten, kommenterar den avgående stadsarkitekten.
Villa Sunna är ett annat exempel hur det kan gå till i Lund när något nytt ska byggas.
– Det blev bra till sist men jag kan inte förstå varför det blev sådan diskussion, säger Bengt Aronsson.
Tillbaka till de röda prickarna och Nova Lund som Aronsson var med om att planera för.
– Så grant blev det väl inte. Då tycker jag mer om Miljögårdens hus intill. Sony Ericssons hus är jag nöjd med och jag gillar nya Ideon Gateway. Det ska erkännas att jag haft en del med färgsättningen att göra.
Till favoriterna hör också den glasgång som byggdes mellan Rådhuset och Stadshallen. Västra Stationstorget med Carl Magnus vattenspel talar Bengt Aronsson också gärna om. Nya saluhallen tilltalar honom.
Sämre gillar han Star Hotell. Det kunde blivit vackrare. Kylvattenackumulatorn vid Smörlyckan stör stadsarkitekten eftersom den skymmer det fina gamla vattentornet och påverkar stadssiluetten. Hetvattenackumulatorn på väster får däremot godkänt.
Utanför staden har stadsarkitekten löst utformningen på Flyinge Kungsgård. I Dalby har det handlat om Forsans kiosk och Påskagänget. Häckeberga slotts förändring till konferensanläggning har han också jobbat med.
Att hantera bygglov och planer är en balansgång. Alla blir inte nöjda och opinionen i Lund är inte alltid nådig.
– Det finns självutnämnda experter i Lund. De är inte lika duktiga på att känna till det reglerverk som styr stadsarkitektkontorets verksamhet och inte alltid klara över att det inte är jag som tjänsteman utan politikerna som bestämmer, säger Bengt Aronsson, som inte tycker att han har sagt nej särdeles ofta.
Mer än tusen bygglov hanteras årligen. Högt fem sex stycken om året får nej.
– Det har varit en ledstjärna att inte bara säga nej utan diskutera med de sökande och försöka hitta en annan lösning än den de först föreslagit. Inte alla men väldigt många går härifrån ganska nöjda.
Bengt Aronsson är alltså mycket nöjd med nya Domkyrkoforum och välkomnar denna moderna byggnad i centrala Lund.
– Förändring är inte en försämring. Titta på det vita huset på Winstrupsgatan. Så såg det ut överallt i Lunds centrum. I slutet av 1800-talet kom de stora pampiga byggnaderna. I dag är det väl ingen tycker att till exempel Hypoteksföreningen och Stadshuset på Kyrkogatan skämmer Lund.
Vad som också glädjer Bengt Aronsson är att fina byggnader fått en ny användning. Bryggeriet blev bostäder. Televerket blev Juridicum och gamla elverket utnyttjas som kontor. Mejeriet blev Kulturmejeriet.

Bengt Aronsson

Yrke: Avgående stadsarkitekt.
Ålder: 64 år.
Bor: Villa på Norra Fäladen, fritidshus i Småland.
Familj: Hustru, två döttrar, ett barnbarn och ett på väg.
Ska göra sedan: En del styrelseuppdrag, återuppta musiken och sjunga i Sankt Hanskören, umgås med familjen.
Gå till toppen