Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstridd gasledning i Östersjön färdig

I onsdags lades det sista röret i det omstridda projektet Nordstream ner på Östersjöns botten.

Nu är de två 120 mil långa ledningarna som ska transportera gas mellan Ryssland och Tyskland på plats.

Det enorma projektet, som går genom finska och danska territorialvatten och inom den svenska ekonomiska zonen, väckte till en början protester. Oron var stor på många håll för att utläggningen av gasrören skulle orsaka miljöstörningar i Östersjön.
Men sedan de berörda länderna längs Östersjön gett klartecken har arbetet gått fort. Förra året blev den första ledningen klar och i veckan lades de sista delarna av rörledning två på plats, några veckor tidigare än planerat. Den första ledningen har varit i gång sedan förra hösten och nu återstår bara en del svetsningsarbeten innan gasen kan släppas på även i den andra ledningen, uppger tidningen Ny Teknik.
När båda gasledningarna, som består av totalt 199 755 betongklädda stålrör, är i full gång ska de transportera 55 miljarder kubikmeter naturgas om året från Ryssland till EU.
Kostnaden för projektet ligger på närmare 70 miljarder kronor. Det ryska bolaget Gazprom är största ägare med 51 procent men även tyska Eon och BASF, franska GDF och nederländska Gasunie finns med som ägare.
Gå till toppen