Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Redhawks ska träna balett

En tuff tränare, tidigare världens bästa kvinnliga jockey, ska få fart på Malmö Redhawks – med yoga. Och göra ett vinnargäng av det problemfyllda laget.

Bild: Foto: Ludvig Thunman
Sofia Nordgren tar sig an spelarna för första gången i morgon, tisdag.
– Jag tar med lite grann av mina erfarenheter med det schweiziska hockeylandslaget. Det ska bli en utmaning, säger hon.
Idén till att börja jobba med Redhawks fick hon när hon satt framför teven för några månader sedan och tittade på ytterligare en allsvensk genomklappning av Malmös hockey­stolthet.
Hon kontaktade Patrik Syl­vegård, vd:n och sportchefen, som då stod som assisterande tränare i båset. De enades om ett samarbete en gång i veckan fram till midsommar.
– Jag har lagt upp programmet i samråd med fystränaren Jonas Morin, säger Sofia Nordgren.
Grunderna i det drygt timslånga programmet som hon ska hålla på Bellevuestadion hämtar hon från ashtanga­yoga, en väldigt fysisk krävande yogaform, och träningsformen pilates samt en del grunder från klassisk balett.
– Det ska bli väldigt kul. Det gäller att slippa undan tanken prestation utan istället hitta glädjen i det man gör.
Men yogaövningar och något annorlunda balansträning?
– Jag har jobbat med många olika idrottare redan. Framför allt i ryttarbranschen, mest i Tyskland. Jag har även tränat artister från hela världen, men även sysslat med elitaktiva inom golf och hockey. Inför OS i London ska jag ha samlingar med det tyska ryttarlandslaget.
Vad kan du lära rödhökarna?
– Att fatta snabba och rätt beslut på isen. Att jobba här och nu, med ditt eget hjärta och din egen instinkt, inte ängsligt tänka efter, då är du ständigt tiondelar för sent. Utan en egen plattform kan du aldrig fatta snabba och rätt beslut i pressade situationer som oftast idrottare behöver.
För Sofia Nordgen handlar det om att hjälpa spelarna hitta en bra balans, både mentalt och fysiskt.
– I yoga använder man kroppen för att komma åt det mentala men man får inte bli för soft heller. Där kommer de and­ra träningsformerna in. Idrottare får inte heller tappa sina stora egon, som driver och motiverar dem.
Gå till toppen