Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon är ny prorektor

Hon har varit sjukampare och kan tänka sig att ta steget upp och bli rektor. Om en vecka tar Eva Wiberg över som andrepilot för Lunds universitet.

Hon tittar ut genom fönstret i det stora kontoret i Universitetshuset. På gatan nedanför kilar studenterna förbi. En trappa ner har universitetsstyrelsen precis valt henne till ny prorektor, den näst högsta chefstjänsten inom Universitetet.
– Jag tycker om att få saker gjorda, säger hon och visar på två stora tavlor som ska upp på väggen.
Hade hon bara fått hade hon nog spikat upp dem själv.
Eva Wiberg har gjort en snabb akademisk karriär. Hon disputerade ett år efter att hon fått tvillingar. Direkt efter disputationen blev hon lektor med ansvar för att bygga upp grundutbildningen i italienska. I rask takt utsågs hon till docent, prefekt, dekan och prodekan med ansvar för den nya storinstitutionen Sol-centrum. I januari i år tog hon plats som vicerektor. Om en vecka blir hon rektors ställföreträdare. Nu återstår bara att erövra rektorstjänsten – något hon inte är främmande för – och en professorstitel.
– Det är på gång förhoppningsvis. En ansökan om befordran ligger inne. Professorstiteln är viktig, inte minst i internationella sammanhang.
Tävlingsinstinkten odlade hon tidigt. Fadern var arkeolog och chef för svenska institutet i Rom och familjen bodde i utkanten av vackra Villa Borghese. Där fick hon smak både för det italienska språket, kulturen och för idrott. Hon tränade fem dagar i veckan på elitnivå. Som bäst blev det en tredje plats i sjukamp på italienska mästerskapen. Längdhopp var starkaste grenen.
– Jag tror att allt idrottande har påverkat mig. Att vara bra på många delar och samtidigt se hel­heten. Det italienska arvet lärde mig också att vara uppriktig och inte så rädd för konflikter. Italienare kan utan vidare säga ”hur kan du ha vita tubsockar till de där byxorna?!”
Universitetet sökte en prorektor som är administrativt meriterad och som kompletterar rektor. Och det gör hon på många sätt. Per Eriksson har rötterna inom LTH, men har i flera år jobbat utanför Universitetet. Eva Wiberg har studerat, undervisat, handlett och drivit utvecklingsfrågor med Lund som utgångspunkt. Hon kommer från ett humanistämne, Per Eriksson från teknikområdet. Eva Wiberg vurmar för utbildningsfrågorna, Per Eriksson ägnar sig mer åt innovation och infrastrukturella forskningsfrågor som Max IV, ESS och Medicon Village.
– Att vara nära verksamheten är viktigt för mig, att ha en förståelse för hur det är att undervisa, forska och studera här, säger hon.
Men det var just det motsatta hon kritiserades för som dekan och prefekt för den nybildade storinstitutionen Språk- och litteraturcentrum. ”Sol-centrums ledning anses ha bristande kontakt med sina medarbetare, deras arbete och situation”, skrev Sydsvenskan då.
Hur ska du göra för att undvika att det blir så nu?
– I en stor enhet måste man delegera. Detsamma gäller i den här nya rollen. Men det är viktigt att ha underifrånperspektiv och jag hoppas att den nya utbildningsnämnden ger en bra inblick.
Hon vet att det nya jobbet kommer att bli krävande. Om en vecka ska hon fylla rektors skor när han är borta. Och det kommer han att vara mer framöver.
– Vi måste vara mer närvarande i Stockholm och någon måste göra jobbet på hemmaplan. Samtidigt får man aldrig glömma att vi bara har en rektor.
Hon har ett antal egna hjärtefrågor. Att få fler studenter från studieovana miljöer är en. Att utländska studenter från fattiga länder minskat radikalt efter studieavgifterna är hon bekymrad över. Att de statliga anslagen inte täcker utbildningskostnaderna är en annan. Doktorandernas villkor en tredje. Efter kritik från internrevisionen ska en särskild kommitté jobba med frågan.
– Alla doktorander ska känna att de har hög kvalitet på sin utbildning. Både antagningsförfarande och uppföljning av studieplaner måste ses över.
Studenterna gillar henne, för ett par år sedan blev hon hedersmedlem i humanistkåren för sina insatser för grundutbildningen.
– Då blev jag väldigt rörd. Så vitt jag vet är vi bara två som har fått utmärkelsen, säger hon.
Vilka står du närmast om du måste välja, studenterna eller forskarna?
– Ja, var har man hjärtat … jag tror allt hänger samman. Forskning, utbildning och innovation, det går inte att skilja ut något. Alla delar passar mig utmärkt, det kanske är mitt sjukampande som spökar.
Om du får frågan att ta över efter rektor när han slutar, vad svarar du då?
– Om kollegerna tror att jag skulle ha något att tillföra så kan man kanske stå till förfogande.
Mångsysslare. Eva Wiberg är före detta sjukampare och gillar alla akademiska grenar. ”Forskning, utbildning och innovation, det går inte att skilja ut något.”

Eva Wiberg

Född: 19 april 1958 i Malmö.
Familj: Gift, två barn.
Bor: Lund.
Titel: Docent i italienska.
Aktuell: Ny prorektor för Lunds universitet
Egen forskning: Andraspråksinlärning och tvåspråkighet med fokus på italienska.
Övriga uppdrag: Ordförande i den nya Utbildningsnämnden, ledamot Högskolan Kristianstads styrelse, ledamot i styrgruppen för gymnasieskolan Spyken.
Utmärkelser: Hedersmedlem i Humanistkåren och Riddare av den italienska orden Solidaritetsstjärnan.
Gå till toppen