Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lööf vill bygga på lång sikt

I lördags antydde hon att ­Sverige mycket väl kan sälja vapen till Kina, i söndags tog hon tillbaka allt hon sagt, igår morse lovade hon att ­ställa ­tydligare demokratikrav vid vapen­export, igår eftermiddag välkomnade hon Kinas premiärminister Wen Jiabao till Sverige.
I hetluften. Centerledaren Annie Lööf ­uppmanade igår de åttiotal centerombud från ­hela landet som samlats i Stockholm att inte låta sig stressas av de dåliga opinions­siffrorna. Foto: Jessica gow/ScanpixBild: Jessica gow/Scanpix
Centerledaren Annie Lööf har varit i hetluften under de senaste dagarna.
När ett åttiotal center­ombud från hela landet igår samlades i Stockholm för förtroenderåd upp­manades de av Annie Lööf att inte låta sig stressas av ­dåliga ­opinionssiffror ­eller att otåligt fråga sig varför bytet av partiledare och parti­ledning inte givit mer utslag.
”Vi har bara suttit i sex månader och vi bygger långsiktigt”, sade Lööf i sitt tal.
Hon lovade att Centern inför valet 2014 och 2020 ska bli ”det lång­siktigt ­hållbara alternativet i svensk politik”.
Förtroenderådet tog två principiella ­beslut:
Dels godkändes ”Framtidsagenda 2020”, en strategi för hur Centern bör ­agera ­under de närmaste åtta åren för att bli ”idé­motorn i svensk politik” och återta sina kärnväljare på landsbygden och i mindre städer.
”Vi ska bli den dominerande kraften i svensk ­politik. Med det ­menar vi att vi ska ha bred tro­värdighet”, sade Lööf vid en pressträff.
Dels röstade ombuden igenom det program för infrastruktur som centertinget i Åre i höstas aldrig hann med.
Annie Lööf lyfte redan på morgonen fram idén om trängselavgifter för ­bilar i fler svenska städer. Enligt Lööf bör de ­trängsel­avgifter som införts i Stockholm och som är på gång i Göteborg också ­förberedas i ­Linköping och Örebro.
Annie Lööf anser dess­utom att ­svenska staten bör skynda sig att sälja SBAB och Telia för att få råd att investera ytter­ligare miljard­belopp i vägar och järnvägar. I dagsläget har regeringen inte riks­dagens stöd för en sådan utförsäljning.
Centerns förtroenderåd har kallats ­samman i en svår tid för partiet. ­Centern fick i en opinionsmätning för två ­veckor ­sedan bara 3,6 procents väljarstöd. ­Dessutom gjorde ­Annie Lööf ett blekt ­intryck när hon i lördags intervjuades av radions Eko­redaktion.
Hon påstod då att det är svårt att ställa upp strikta diktatur- eller demokratikrav för vapenexporten.
”Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur ­definierar vi Kina som land? Vad får det för konsekvenser för exporten i ­övrigt?” frågade Annie Lööf.
I söndags ångrade hon sitt uttalande. Och igår för­tydligade hon sig ytter­ligare. Hon lovade centerombuden att både hon och partiet tydligare ska arbeta för ”stärkta krav på mänskliga rättigheter vid vapenexport”.
Därefter tog Annie Lööf flyget till Göteborg för att hälsa Kinas premiärminister Wen Jiabao till ­Sverige. De båda besökte under ­eftermiddagen Ostindie­fararen ­Götheborg och ­besöker Volvo idag. I maj ska Annie Lööf under två dagar besöka ­Peking.
Gå till toppen