Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Slutsopat för ungdomar

Vem bär skulden för att ungdomar inte får jobb?

En passiv regering?

Griniga företagare?

En undermålig skola?

Tänk om – rent hypotetiskt givetvis – en liten del av ansvaret kanske, möjligen kan finnas hos den unga själv.

Kenneth Bengtsson, ordförande i Svenskt Näringsliv, är bekymrad över att Skånes arbetslösa ungdomar nästan skulle fylla Swedbank stadion.Bild: Foto: Sören Andersson
Ta det som en spaning.
Snart är det slutsopat för curlinggenerationen.
Igår var Kenneth Bengtsson i Malmö. Han satte sig på läktaren i en öde Swedbank stadion för att illustrera att 13 445 arbetslösa skåningar under 24 år skulle fylla arenan till tre fjärdedelar.
Bengtsson är ordförande i Svenskt Näringsliv och kom för att presentera Rekryteringsenkäten 2012. Drygt 8 400 företag, varav 808 skånska, har svarat.
Somliga svar överraskar.
Vart femte rekryteringsförsök som företag gör i Skåne misslyckas.
Av de företag som upplevt det svårt att rekrytera svarar ungefär en tredjedel att det förhindrat en expansion. En lika stor andel har tackat nej till order.
Detta i en tid av hög arbetslöshet, inte minst bland unga.
”Mismatch” kallas det.
De vanligaste orsakerna till en misslyckad rekrytering uppges vara brist på folk med rätt yrkeserfarenhet eller utbildning.
Ändå:
Av de företag i Skåne som försökt tillsätta en ledig plats utan ”särskilda krav” på utbildning svarar 37 procent att det varit svårt. Vad handlar det om då? Inkompetenta rekryterare, usla arbetsvillkor – eller kan det också hänga på de jobbsökande?
Svenskt Näringsliv hade bjudit in lokala företagare att på stadion igår kommentera enkäten.
När samtalet kom in på regeringens ungdomsrabatt – sänkt arbetsgivaravgift för anställda under 26, den rabatt som SD igår hotade att avskaffa tillsammans med S, V och MP – blev det riktigt intressant.
Mikael Ahlqvist, ägare av Etagegruppen i Malmö där Amiralen och Izakaya Koi ingår, brydde sig inte nämnvärt. Visst, sänk gärna höga lönekostnader, menade Ahlqvist, men ett ”mycket värre” problem är att ungdomar så ofta sjukskriver sig.
Den ena företagaren efter den andra instämde.
Emma Link, vice VD på callcenterföretaget Online Sverige, vittnade om hur hennes företag får ”utbilda unga i att jobba”. Nej, det är inte okej att stanna hemma för att man är trött ...
Frej Bergnehr, HR-chef på dataspels-kedjan Gamestop, vill helst se längre prövotider innan folk får fast jobb. När vissa unga i Gamestops butiker inser att tanken inte är att de ska spela dataspel om dagarna, utan sälja dataspel, kan intresset svalna.
”Ungdomarna har ett ansvar också”, sade Kenneth Bengtsson.
Så praktiskt om synpunkter som dessa kunde avfärdas som borgerligt reaktionär ”klipp-dig-och-skaffa-ett-jobb”-propaganda från näringslivet.
Men det är svårt.
Igår lanserade Socialdemokraterna ett nytt utbildningskontrakt. En arbetslös under 25 måste gå med på att plugga till gymnasiekompetens, annars kan a-kassan eller socialbidraget ryka.
Ord och inga visor.
Varifrån S-ledaren har fått denna hårdhet?
Stefan Löfven hänvisade igår till Svenskt Näringsliv. Företagare tackar nej till order för att de inte hittar arbetskraft. Det duger inte – enligt det parti som i åratal kallats bidragsparti men som nu allt oftare talar om ungas ansvar att göra sig anställningsbara.
Nånannanismen är på väg mot ett nederlag.
Gå till toppen