Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bakom framgången ligger hårt arbete

Låtskrivaren Fredrik Kempe är framgångsrik som få på att föda fram vinnarmelodier till Melodifestivalen.

Men han är ingen hitmaskin, utan en känslomänniska som låter nya låtar uppstå ur hans eget känsloliv.

Förra året kom Fredrik Kempes låt ”Popular”, som han skrev till Eric Saade, på tredje plats i Eurovision Song Contest i Düsseldorf.Bild: Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix 2011
Tillbakalutad i fåtöljen i hemmastudion har Fredrik Kempe gott om skäl till sitt goda humör. Hunden ­Jussi, uppkallad efter världs­tenoren Björling, är äntligen frisk.
Förresten, hur kan man låta bli att vara glad om man år efter år vinner folks hjärtan genom Melodi­festivallåtar som ”Hero”, ”La voix” och ­”Popular”?
Nyckeln till framgången är hårt och målinriktat ­arbete.
– Jag festar inte, umgås inte så mycket och är fokuserad på musiken. På det viset är jag lite knäpp som skjuter allt annat än musiken och komponerandet åt sidan.
Naturligtvis har talang betydelse. För när musiken pockar på i bröstkorgen kan en låt bli till på tio ­minuter vid pianot.
– Många anklagar mig för att producera hits som en maskin. De kan inte ha mer fel. Jag är en känslo­människa. Jag känner efter vad som tar tag i mina känslor och sedan tömmer jag känslorna som måste ut.
Men lika lätt som han blir kreativ kan han störas i processen.
– Det kreativa är mycket skört. Pessimism och folks misstänksamhet är för­ödande. När jag är kreativ måste jag vara oerhört ­okritisk. Kritiken får komma när jag närmar mig slut­resultatet.
Uppvuxen i Västergötland i en musikintresserad familj komponerande han egna låtar redan i lekskolan.
– Det irriterande var att mina låtar var 30–40 ­sekunder långa, mycket kortare än låtarna jag lyssnade till. Först senare fattade jag att jag kunde upprepa refrängen.
Hur reagerade dina ­föräldrar på musikintresset?
– De märkte nog att jag mådde bra av att sitta vid pianot. Jag spelade och sjöng som en besatt och hade väldigt få kompisar. Jag var egensinnig och levde på min egen planet. Sång och musik var min grej.
Ändå blev du civil­ekonom?
– Jo, jag är intresserad av samhället i stort. Musiken var min stora hobby, jag tänkte inte att jag ­kunde jobba med den. Men ut­bildningen ångrar jag inte. Den gav mig självförtroende och känslan av att jag alltid skulle kunna för­sörja mig.
Karriärbytet kom mitt ­under utbildningen, då han fick erkännande för sin tenor­röst på Musik­teatern i Värmland, där han arbetade som operasångare på deltid fram till examen.
Och sedan han ­tilldelades Kungliga Musikaliska Akademiens Nicolai Gedda-stipendium visste han bestämt vad han skulle viga sitt liv åt. Musiken, i varje fall till 85 procent. Övriga 15 procenten består av ­hunden, film, opera och matlagning.
– Jag behöver ­ingen annan mening i livet än ­musik, säger Fredrik ­Kempe.

Fredrik Kempe

Gör: Låtskrivare, producent och sångare.
Bor: Stockholm och Ingarö i Stockholms skärgård.
Familj: Sambo.
Karriär i korthet: Civil­ekonom vid Högskolan i Karlstad, utexaminerad 1996. Operasångare vid Musikteatern i Värmland. Hade 2002 sitt ­genombrott som popsångare med egna låten ”Vincerò”, vilken låg på svenska försäljningslistan i 24 veckor. Mest är han låtskrivare. Hans låtar har ­vunnit Melodifestivalen fyra år i rad, 2008–2011 (en av gångerna, 2010, Norsk Melodi Grand Prix med ”My heart is yours”).
Aktuell: Har skrivit låtar till Youngbloods och Charlotte ­Perrellis nyutgivna skivor. Fyller 40 år den 29 april.
Gå till toppen