Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Laddad för London

Hus, träd och militärer – där har ni en utmaning för nyblivne skånske OS-skytten Stefan Nilsson.
– Bortom tavlorna var det ett grönt nät vi kunde se igenom och det gör skjutningen svårare.

Bild: Foto: Max Wiman
I går blev Trelleborgsskytten, som tävlar i skeet (lerduveskytte från olika stationer och omväxlande mot en och två duvor) officiellt nominerad till OS i London och satt där framme tillsammans med exempelvis pingislegendaren Jörgen Persson som 46 år gammal gör sitt sjunde OS.
– Klart att det är stort. Det var ju för det här man började med idrott en gång i tiden.
Han kan alltså åka med positiva känslor till London, eftersom det var just där han i helgen genom att vinna en världscuptävling säkrade OS-platsen.
– Det är en helt ny tävling i OS, förstås. Men klart att det är bra för mitt självförtroende.
Tävlingen var också något av ett genrep av de provisoriska OS-anläggningen i södra London och blev en prövning.
– Det var inget höjdarväder, säger Stefan Nilsson leende.
– Det blåste, regnade och var väldigt kallt. Regn är inte så farligt, för det påverkar inte lerduvorna, men blåst är svårt. Fast jag är van – i Trelleborg blåser det hårt 360 dagar om året och är storm de andra fem …
Men den stora utmaningen var alltså banans utformning.
– Normalt sett ser vi ingenting bortom vallen bakom tavlorna, men nu kunde vi se både hus och träd – och så militärer som rörde sig. Det gäller att hitta rätt färg på glasögonen och bra riktmärken för att kunna fixera lerduvorna.
Någon liknande bana att träna på är svår att finna.
– Den i Hässleholm är den som påminner mest med en grön bakgrund, men utan att man kan se igenom. Det blir nog en hel del träning där, säger Stefan Nilsson.
Annars får OS-anläggningen godkänt av skåningen.
– Barackerna vi var i mellan skjutningarna var iskalla de första dagarna, men sedan fick de ordning på det. Och den ligger hyfsat centralt, det tar bara 20-30 minuter ut dit med buss.
Stefan Nilsson är väldigt glad att OS-uttagningen kom redan nu. Han var med och säkrade en kvotplats förra hösten och Sverige har ytterligare en plats, som två skyttar får slåss om.
– Nu har jag nästan fyra månader att förbereda mig och ha fullt fokus. Det var mentalt påfrestande i London, så jag hoppar nog nästa världscuptävling och vilar hemma i stället. Sen väntar EM på Cypern i mitten av maj.
Därefter är det mest träning och mindre tävlingar i Sverige och Danmark som ska slipa OS-formen.
Ytterligare en skytt tävlande för skånsk klubb nominerades i går. Det var Håkan Dahlby som tävlar för Askeröd.
Notabelt är att skytteförbundet hoppas på ett wild card för handikappidrottens gigant Jonas Jakobsson.
Gå till toppen