Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

MFF utökar sitt ägande

Malmö FF är på väg att vinna det som kanske är säsongens viktigaste match. På måndag fattar kommunstyrelsen med all säkerhet det beslut som krävs för att MFF ska kunna köpa loss den största delen av Swedbank stadion. 

Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
Kommunen beviljade en borgen på 43,5 miljoner kronor förra sommaren, men måste fatta ett nytt beslut då förhållandena i affären avsevärt förändrats, då MFF inte längre köper loss 100 procent.
I beredningen av ärendet konstaterar handläggaren Ola Nyberg att den nya konstruktionen är gynsammare för både Malmö FF och kommunen.
Malmö FF ökar sitt ägande i stadion från 25 procent till 75. Peab kommer att reducera sitt ägande från 50 till 25 procent, medan Erling Pålsson Teknik AB säljer sina 25 procent.
Aktierna för att komma upp i detta ägande kostar cirka 90 miljoner kronor.
MFF:s totala skuld växer dock bara till runt 400 miljoner kronor, då klubben med ökat ägande kan använda pengar som stått fast i fastighetsbolaget som en utlånad säkerhet från klubben som banken krävde för att förvärva aktierna. Där har stått cirka 80 miljoner kronor. 35 miljoner går till en extra amortering på MFF:s existerande lån på stadion, 32 miljoner till aktieförvärvet.
Att i stället sälja sitt ägande i stadion för att minska skulden och därmed ränte- och amorteringskostnader har aldrig varit aktuellt.
– Då hade vi suttit med den höga hyran i all evighet, säger Per Nilsson.
I fjor betalade Malmö FF 48 miljoner kronor i hyra för Swedbank stadion till fastighetsbolaget. Med ett ökat ägande, minskar hyran drastiskt, närmare bestämt i nuläget med 17,9 miljoner kronor per år.
– Vi kommer att spara femton miljoner kronor per år netto på det här, säger MFF:s vd Per Nilsson. Och besparingen kommer att växa fortlöpande från start, eftersom räntebördan kommer att minska.
Dessutom blir en effekt av affären att likviditeten stärks med 9,2 miljoner kronor per år.
Processen har pågått sedan förra sommaren, men stött på patrull i form av höstens bankkris.
Bank och kommun krävde snabb amortering från Malmö FF:s sida, vilket skulle äta upp en stor del av den resultatmässiga vinsten.
– Vi har inga pengar att betala av så snabbt. Då skulle vi amortera ihjäl oss. Nu kommer vi att amortera av kommunens del först, säger Per Nilsson.
Den skuld som MFF får kommunal borgen för på 43,5 miljoner kronor för att kunna köpa loss aktier kommer att amorteras bort på fem år. Peab får 46 miljoner kronor kontant, Erling Pålsson Teknik AB 30 miljoner kronor kontant och 15 miljoner i reverser (skuldebrev), som inte börjar betalas förrän den kommunala borgen är borta.
Hyreskostnaden är en minst sagt tung post i den budget som det blivit tufft att få ihop 2012 om inte de här förhandlingarna lyckats.
– Det var viktigt, om än inte absolut nödvändigt, säger Per Nilsson.
Med en majoritet i fastighetsbolaget, kommer Malmö FF att bemanna styrelsen och därmed ha kontroll även över denna.
Effekterna av besparingen kan komma tämligen snabbt. Ungefär en vecka efter mötet på måndag finns protokollet klart och då väntar tre veckors överklagandetid innan beslutet vinner laga kraft.
Alla förhandlingar med banken och övriga ägare är helt klara.
– Men jag väntar de här veckorna innan jag kan andas ut. Det här har varit en nio månader lång process, säger Per Nilsson.
Gå till toppen