Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker hoppar av i protest

– Jag kan inte sitta med i en domstol som underlättar för brott, säger kristdemokraten Ardavan Khoshnood.

Kristdemokraten Ardavan Khoshnood.Bild: Arkiv: Peter Frennesson
Kameraövervakning i Malmö är ett hett och omtvistat ämne. Efter tidigare ansökan och överklagan gav förvaltningsrätten polisen rätt att övervaka Seved även dagtid den 5 april.
Något justitiekanslern nu överklagat. På biblioteket i Lindängen blev det nej till övervakning.
– Övervakning dagtid finns så vitt jag vet inte någonstans i Sverige. Vår uppgift är att värna integriteten och följa den praxis som finns, säger Karin Annikas Persson hos justitiekanslern.
Kameraövervakning av gator och torg finns på brottsutsatta platser med hög våldsbrottslighet. Något som justitiekansler inte anser stämmer på Seved.
Polisen hävdar i sitt underlag att de boende i området inte är negativa till övervakning dagtid, men det tar justitieombudsmannen inte någon hänsyn till.
– Vi ska inte pröva integriteten för enskilda personer utan för alla som befinner sig i området, säger Karin Annikas Persson.
Kristdemokraten Ardavan Khoshnood håller inte med. När förvaltningsrätten sa nej till kameror på biblioteket i Lindängen fick Ardavan Khoshnood nog och avgick som nämndeman.
– Man har tydligt visat att polisanmälningarna minskar när kamerorna sätts upp. Den personliga integriteten kan omöjligen vara viktigare än att förhindra brott, anser han.
Ardavan Khoshnood är ledamot Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Malmö och sitter också i polisnämnden i Malmö. Hans avhopp är ett politiskt ställningstagande, som bemötts med både stöd och kritik av partikamraterna.
– Kamerorna har viss avskräckande effekt, men framför allt gör de det lättare för polisen att identifiera, följa och kartlägga vissa personer. Det är därför polisen är så angelägen att ha dem, säger Ardavan Khoshnood.
Kamerornas vara eller icke vara på Seved under dagtid kommer att tas upp av kammarrätten i Göteborg, när det är färdigberett. Kameraövervakningen mellan klockan 18 och 24 har justitekanslern inga synpunkter på.
Gå till toppen