Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Irak vill öppna skolor i Sverige

På utbildningsdepartementets bord ligger en ansökan från irakiska ambassaden om att öppna både grundskolor och gymnasier för de irakiska barn som bor i Sverige.

Utbildningsdepartementet har inte påbörjat handläggningen än av den irakiska statens ansökan. Men enligt brevet handlar det om skolor där den irakiska staten vill betala utbildningen. Skolorna ska vara öppna för alla men inriktade på att undervisa barn vars familjer tänkt sig att återvända till Irak.
Orsaken är att det finns så många irakier som bor i Sverige. Enligt SCB finns det 125 000 människor som är födda i Irak men nu bor i Sverige. Siffran blir högre om man också räknar in de barn som är födda i Sverige men har två irakiska föräldrar.
I en intervju med tidningen Riksdag & Departement säger den irakiske ambassadören i Sverige, Hussain Al-Ameri, att undervisningen ska bedrivas på arabiska.
– Förr eller senare kommer många av irakierna här i Sverige att åka tillbaka. Då vill vi att de ska ha en utbildning som fungerar i Irak och att de kan arabiska. Språket är nyckeln för att lyckas, säger han till tidningen.
Planen är att öppna liknande skolor i resten av Norden.
De är tänkta att fungera som de andra internationella skolor som finns i Sverige idag, totalt ett tiotal skolor: Tyska skolan, Lycée Francais och några engelska skolor, där den mest kända varianten är International Baccalaureate. Eleverna följer andra skolplaner än i de svenska skolorna, och undervisningen sker på andra språk.
De internationella skolorna finansieras med ett bidrag från elevernas svenska hemkommuner. Men dessutom får skolorna får ta ut avgifter.
Internationella skolor är främst tänkta för elever som bara befinner sig en kortare tid i Sverige, eller elever vars familjer är på väg utomlands och ska stanna borta i många år.
– De internationella skolorna var nog inte tänkta att utgöra en särskilt stor del av det svenska skolsystemet. Vi har många invandrargrupper i Sverige, men de är inte normalt målgruppen för internationella skolor, säger Patrik Levin, undervisningsråd på Skolinspektionen, som ger tillstånd till nya skolor.
Om irakiska staten går vidare med sin ansökan kommer den att få redogöra för elevunderlag, elevhälsa, utrustning, ekonomi och planer mot kränkande behandling, precis som andra ansökare får göra som vill starta en ny skola.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen