Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jordbruk kom hit med invandrare

Ursprunget till befolkningen i Sverige är en blandning.

En del av vårt dna härrör från ursprungliga jägarfolk, en annan del från jordbrukande invandrare, enligt en ny svensk studie som klargör de moderna européernas härstamning.

Ett 5 000-årigt skelett från Gotland blottläggs av forskare. Dna som utvunnits från skelettet visar att jordbruket fördes hit av människor som vandrade in söderifrån.Foto: PONTUS SKOGLUND/scanpixBild: PONTUS SKOGLUND/scanpix
Studien, som letts av evolutionsbiologerna Anders Götherström, Mattias Jakobsson och Pontus Skoglund vid Uppsala universitet, publiceras i Science som presenterade resultaten vid en särskild presskonferens i Uppsala på torsdagen.
Bara en gång tidigare har det hänt att tidskriften anordnat en presskonferens i Sverige – men resultaten är så pass anmärkningsvärda att man valt att toppa den senaste upplagan med de svenska forskarnas rön.
Hittills har de flesta auktoriteter lutat åt att jordbruket spreds över Europa genom att människorna kopierade metoderna från varandra. Jordbruket skulle med andra ord ha spritts utan att människorna behövde röra på sig.
Men dna som utvunnits från skeletten av fyra människor som begravdes för cirka 5 000 år sedan berättar en annan historia.
Tre av skeletten hittades på Gotland och härrör från en jägar- och samlarbefolkning, medan det fjärde, från Gökhem i Västergötland, är från en människa som tillhörde en samtida jordbrukarbefolkning.
Analysen visar att de båda grupperna var klart genetiskt åtskilda. Jägarna och samlarna tillhörde den ursprungliga befolkning som vandrat in i Sverige efter istiden. Jordbrukarna däremot bar på gener som länkar dem med dagens folkgrupper i södra Europa. Detta trots att de båda grupperna levde sida vid sida i kanske tusen år.
– Slutsatsen blir att jordbruket spreds, inte genom att människor kopierade metoderna, utan genom migration. Det fördes hit av människor som vandrade in söderifrån, säger Mattias Jakobsson.
Så småningom blandade sig de båda grupperna med varandra och resultatet blev alltså en mix av de ursprungliga jägarfolken och jordbrukande sydeuropéer. Samma mönster syns över hela Europa, enligt forskarna, som har granskat dna från hela kontintenten.
– Fast vi svenskar har lite mer jägar- och samlargener än jordbrukargener, och hos finländarna är detta ännu mer markant, säger Jakobsson.

Generna och jordbruket

Jordbrukets uppkomst är kanske den största händelsen i mänsklighetens historia. Människorna blev bofasta, befolkningen ökade dramatiskt och delades upp i olika samhällsklasser.
De första spåren efter jordbruk är från nuvarande Mellanöstern och är cirka 11 000 år gamla. Sedan spred sig jordbruket långsamt över Europa och nådde de nordligaste delarna av kontinenten, inklusive Norden, för 5 000 år sedan. I den processen försvann den ursprungliga jägar- och samlarkulturen.
Den nya studien visar två saker: 1. Jordbruket tycks ha spridits genom migration av människor. Invandrare från södra Europa förde med sig tekniken norrut. 2. De ursprungliga jägarna och samlarna blandade sig med de jordbrukande invandrarna. Dagens européer är alltså en genetisk mix av de båda folkslagen.
Källa: Science
TT
Gå till toppen