Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Reepalus språk är antisemitiskt”

President Obamas sändebud Hannah Rosenthal kommenterar mötet med Ilmar Reepalu (S):

– Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt.

Hannah Rosenthal.
USA:s presidents särskilda sändebud i mot antisemitism, Hannah Rosenthal, besökte Malmö i tisdags. Hannah Rosenthal har följt den utsatta situationen för Malmös judar och fått rapporter om hat och attacker. I Malmö mötte hon kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) som under de senaste åren fått skarp kritik för uttalanden han har gjort.
Sydsvenskan och andra medier försökte intervjua Hannah Rosenthal när hon var i Malmö. Men hon besvarade inga frågor om hur hon ser på situationen i staden, eller om sina intryck av mötet med Ilmar Reepalu. Istället hänvisade hon till en pressträff i den amerikanske ambassadörens residens i Stockholm på torsdagen. Där kommenterade hon Ilmar Reepalu:
– Jag vet inte om han är okunnig eller vad han lärt. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt. Och det är vad han kommer att bli ihågkommen för, om situation inte förändras, sade hon till TT.
TT: Ni har ju mött honom. Är det ert intryck att han verkligen är okunnig?
– Jag vet inte vad han känner till eller inte. Men under vår diskussion stod det klart att han ser på saker mycket annorlunda än vad jag gör.
– Vårt samtal var mycket rakt, och jag gjorde helt klart att hans språkbruk är oacceptabelt.
På torsdagen träffade Hannah Rosenthal integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Efter mötet sände ministern ut ett pressmeddelande:
”Hannah Rosenthal och jag talade också om situationen i Malmö i dag och kommunalrådet Ilmar Reepalus återkommande okunniga och fördomsfulla uttalanden som försvårar arbetet mot anti­semitism. Dessa skadar inte bara bilden av Malmö utan hela landets trovärdighet i dessa frågor.”
Även Lena Posner-Körösi i judiska centralrådet kommenterade situationen för Malmös judiska befolkning:
– Det finns en stor grupp med rötter i Mellanöstern och i den en liten gruppering av islamister med antisemitiska föreställningar. Det kopplar de till konflikten i Mellanöstern och då blir kollektiviseringen av judar självklar för dem, sade hon till TT.
Lena Posner-Körösi uppmanar Ilmar Reepalu att delta i de promenader som judar i staden genomför med synliga symboler.
Ilmar Reepalu svarade i ett pressmeddelande:
”Jag går gärna med på en kipa-vandring för att visa mitt stöd för judarna i Malmö.”
Han skrev också: ”Antisemitismen är en styggelse. Vi har alla ett ansvar att bekämpa den. Och jag vill understryka att jag klart och tydligt sagt ifrån att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestinakonflikten. Det är oacceptabelt att judar i Malmö ska trakasseras eller ställs till ansvar för vad staten Israel gör i Gaza. Den här typen av förfärliga konflikter som finns i andra delar av världen ska inte skuldbelägga människor som bor i Malmö.”

Ilmar Reepalu och antisemitismen

Kritiken mot Ilmar Reepalus uttalanden har främst handlat om följande:
Han har jämställt sionism­idén om en judisk stat med antisemitism.
Han har önskat att den judiska församlingen i Malmö tog avstånd från den israeliska regeringens politik i kriget i Gaza, och blivit kritiserad för att blanda in Malmös judar som part i Israel-Palestina-konflikten.
Han har sagt att han själv angrips av ”den israeliska lobbyn”. Den israeliska lobbyn är ett begrepp som används i antijudisk argumentation för att antyda att det skulle finnas en judisk konspiration som styr medierna och politik, och medvetet manipulerar opinionsbildningen.
Han har påstått att Sverigedemokrater infiltrerat den judiska församlingen i Malmö. Efter det uttalandet fick han kritik av sin partiledare Stefan Löfven.
2010 utfärdade Simon Wiesenthalcentret en resevarning: judar bör inte åka till Malmö utan att vidta extrem försiktighet.
Gå till toppen