Lund

Politiker mötte unga arbetslösa

Deras högsta önskan är att kunna kombinera en yrkesutbildning med studier.

Det säger Rafed Alkuhili, 22, Annika Petersson, 24, och Fanny Petersson, 20.

Överens om lärlingsutbildning. Rafed Alkuhili som är arbetslös pratar lärlingsutbildning med kommunalrådet Tove Klette, Fanny Petersson – som också är arbetslös – och socialnämndens ordförande Göran Wallén.Bild: Håkan Röjder
Önskan riktade de till kommunalrådet Tove Klette (FP) och socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) som de tre arbetslösa Lundaborna träffade på fredagen när Comung arrangerade en träff mellan unga arbetslösa och politiker.
– Vi inom Folkpartiet har länge tittat på den danska modellen där man kombinerar teoretiska ämnen med praktik. Även Socialdemokraternas nye ordförande Stefan Löfven har fått upp ögonen för den modellen. Men visst, det tar alltid lite tid att genomdriva sådana förändringar, säger Tove Klette.
Hennes resonemang faller delvis i god jord hos de tre unga Lundaborna. Problemet som de ser det, är att de varit arbetslösa i mellan ett och tre år och att de vill börja arbeta i dag.
– I två år har jag gått på kurser där jag lärt mig skriva mitt cv och söka jobb på arbetsförmedlingen. Men det har inte lett till något jobb. Nu har jag varit arbetslös i tre år, säger Rafed Alkuhili.
Även om de båda politikerna gärna pratar om lärlingsplatser understryker de vikten av teoretisk utbildning.
– Vi vet att nästan alla arbetsgivare kräver någon form av gymnasiekompetens, säger Göran Wallén.
– Därför tror jag på kombinerade lärlingsutbildningar med teoretiska studier för de som inte tröttnat att enbart sitta i skolbänken. Men också att kombinerade utbildningar ska vara sådana som ger chans till riktiga jobb.
Annika Petersson säger att hon vill läsa vidare. Hennes mål är att bli industridesigner. Och för det krävs det teoretiska studier.
– Men jag har många kompisar som tycker att det hade varit bättre att komma in på en yrkes­utbildning efter nian än att plugga vidare. Exempelvis en snickarutbildning med teoretiska ämnen, säger hon. Alla klarar inte av att enbart plugga, men det är tydligt att många politiker nu äntligen börjat inse det.
Gå till toppen