Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Under ytan på en tuff sport

En framgångsrik spelare av undervattensrugby grips inte av panik för att hon blir fasthållen.

I helgen gör en mycket liten och mycket tuff sport upp om årets SM-medaljer.

Spelarna har simfötter, cyklop och snorkel. Bassängen är cirka fyra meter djup. Bollen är fylld med saltvatten och sjunker en meter per sekund om man släpper den. Den går att passa ett par meter under vattnet, högst.
Meningen är att den ska hamna i något som liknar en braskorg som står på botten vid kortsidorna. Men där ligger troligen redan motståndarlagets målvakt och håller andan, medan backarna försöker blockera och sno bollen.
Det är omöjligt att spå undervattensrugby annat än en dyster framtid som publiksport. Från kanten ser man nästan ingenting av det som händer på bassängbotten. Klättrar man upp i hopptornet får man en viss uppfattning, men den enda bra läktarplatsen är i bassängen med cyklop på.
Bara där får man klart för sig vilken fart spelarna gör i vattnet och en tredimensionell bild av vad de har för sig när de håller fast varandra och försöker sno bollen. De liknar ett elegant stim delfiner när de kickar sig från ena kanten till den andra, ibland med bollhållaren skyddad av en medspelare.
Spelarna säger att hålla andan är inte grejen, det lär man sig. Nybörjarna känner man igen på att de vill upp till ytan så snart lungorna viskar efter luft. De rutinerade väntar tills lungorna vrålar.
– Man kan vara under mycket längre än man tror, säger Erika Lindström lugnt.
Det är fyra år sedan en arbetskompis, en annan sjuksköterska, lockade med henne på en träning där hon också träffade brandmän, ambulansförare, ingenjörer och någon polis.
Denna torsdag kväll inför SM tränar herr- och damlagen tillsammans. Om inget oförutsett inträffar har Malmö Triton, herrarna, och Black Mermaids guldmedaljerna med sig hem på söndag. Så brukar det nästan alltid vara.
Black Mermaids grundades av systrarna Johanna och Felicia Nyberg. Klubbtröjan är svart med en rosa sjöjungfru på ryggen och på bröstet texten: "Black Mermaids - til death do us part".
Det gjorde döden i december förra året då Johanna dog.– Men hon är med oss, det kände vi på serieomgången i mars när hela laget spelade ihop för första gången sedan Johanna gått bort. Och det känner vi starkt inför SM. Vi pratar mycket om Johanna och det har stärkt laget, säger Erika Lindström.
Av de femton spelarna i SM är den yngsta fjorton och den äldsta 42. De som fastnar för grenen stannar ofta länge. Problemet är att värva nya.
– Sanningen är väl att undervattensrugby inte är en särskilt stor idrott någonstans. Kanske är den störst i ursprungslandet Tyskland, fast inte jättestor där heller. Men när Bromma satte upp uv-kameror och streamade från en tävling var det folk som kollade på nätet i Pakistan, säger Erika Lindström.
Som i så många andra små sporter är ekonomin knapp. Damlandslaget tog VM-silver i Helsingfors senast och spelarna betalade 2 000 kronor var för nöjet att vara med. Nästa stora mästerskap är EM i Barcelona.
Så kör de ett par avslutande bollar och hoppbassängen kokar som av ett stort fiskstim.Spelarna varken hör eller kan tala med varandra under vattnet. I SM-bassängen kommunicerar domarna med en tuta. Många korta tut betyder avblåsning. Två tut betyder mål.
Gå till toppen