Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Musik framtidens melodi i vården

Kroppen reagerar mycket starkare på musik än vad vi anat. Det menar forskare i Göteborg som nu kartlägger hur toner kan komplettera pillerburkar.

Musik i vården är framtidens – melodicin.

– Vi har lyckats framkalla tillstånd med hjälp av musik så att det har kunnat spåras i en rad biologiska reaktioner som inte kan styras av viljan, säger Björn Vickhoff.
Han och hans forskarteam på Sahlgrenska akademin visar i forskningsprojektet ”Kroppens partitur” både detta och att musikens makt över kroppen sitter i även när musiken tystnat.
– Det är egentligen det mest överraskande. Olika stressvärden fortsätter att sjunka när man nyss har lyssnat på lugnande musik i stället för att återgå till normalläge.
I studien har tjugo personer fått lyssna på musik av olika slag. Lugnande, deppig, entusiastisk och ett urval skräckfilmsmusik.
Genom att byta musikkaraktär från till exempel deppig till entusiastisk eller från skräck till lugn, kunde forskarna mäta skillnaderna i kroppsliga neurofysiologiska reaktioner.
Puls, andning, fingertoppstemperatur, handsvett och nivåerna av hormonerna adrenalin och oxytocin var några av mätpunkterna.
– Resultaten var tydliga, och om man till exempel kan få en människa att lugnas eller att gå från deppig till entusiastisk har man påverkat den personen på ett sätt som kan komplettera medicinska åtgärder, säger Björn Vickhoff.
Forskarnas mål är att kunna använda musik kliniskt. Bland annat som lugnande inför en operation eller som smärtlindring.
Men också som stimulans i rehabilitering efter en stroke eller för att förbättra hjärnans förmåga till självläkning efter en skada.
Musikens påverkan på hjärt-kärlsystemet kan användas vid cirkulationsstörningar, hoppas Björn Vickhoff. Försöken visar att hjärtat tydligt påverkas av musik.
– Det är lite fascinerande att resultaten bekräftar alla sångtexter genom tiderna som handlar om hjärtats känslor. Även om nervförbindelserna med hjärnan naturligtvis är inblandade.
Gå till toppen