Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Beslut om Stadsarkivet i dag

Idag fattar kommunstyrelsen det avgörande beslutet. Kulturnämnden vill flytta Stadsarkivet till Bergsgatan trots personal och besökares protester.

Flytten hänger samman med planerna på en bio.

Om Stadsarkivet flyttar lägger Kockumsgruppen troligen ner. Den består av tidigare anställda på varvet som arbetar för att miljoner bilder från varvstiden ska säkras i en databas. Stadsarkivet finns i varvets gamla fritidslokaler strax intill Dockan.
– Flyttar arkivet försvinner ju anknytningen. Men vi är ett utdöende släkte, säger Bo Nilsson när han plockar fram bildmapparna till den vanliga veckoträffen.
I forskarrummet sitter Gabriella Metrum och slänger en blick ut över hamninloppet innan hon gör ett nytt tryck på scannern för att kopiera kyrko­böcker.
– Jättemysigt, säger hon om rummet där hon arbetat tillfälligt ett halvår.
Stadsarkivets personal vill inte säga så mycket om flytten utan hänvisar till ett brev som de har skrivit gemensamt till kulturnämnden. I brevet sågas Bergsgatan som ny adress.
– De publika utrymmena blir sämre än nuvarande lokaler. Lokalerna är trängre, mörkare och mindre flexibla. Hörsalen är vinklad och svår att använda. Rummen kan endast nås genom en långsmal korridor. Hör- och forskarsalen saknar rejäla fönster.
Sexton anställda har skrivit ner sina visioner. De vill ha större lokaler för en växande publik och fler aktiviteter. Men de kan inte tänka sig någon annan ny plats än ett hus vid Beijerskajen som kulturnämnden redan ratat.
Det var ett hus med ena sidan mitt emot Orkanen vid Nordenskiöldsgatan som Skanska ville bygga om och till. Dess entré och publiklokaler skulle ligga mot Bejerskajen och hamnbassängen med utsikt över Kockums äldsta tegelhus.
– Det skulle bli tre-fyra miljoner dyrare och är inte försvarbart, säger kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V).
Om det inte går att flytta till Nordenskiöldsgatan vill Stadsarkivets personal hellre ha verksamheten kvar där den är.
Det blir ett par miljoner dyrare per år än de nya lokalerna som inreds i Arbetets gamla hus vid Bergsgatan. Hyran höjs när nuvarande avtal går ut och det kräver också ytterligare plats i ett hamnmagasin.
Daniel Sestrajcic tycker att Bergsgatan är en bättre plats, oavsett kostnaderna.
– Här finns ett kulturkluster med Mazetti, Folkets park och andra ställen som kan hjälpa till att dra en ny publik, säger han.
Sestrajcic arbetar också för en bio i en annan del av Arbetets gamla lokaler. Fastighetsägaren Profi ger 50 kronor per kvadratmeter i hyresrabatt om kommunen skriver kontrakt för båda projekten.
Bion ska diskuteras i kommunens budgetarbete i maj. Sestrajcic är långt ifrån säker på att det blir ett ja från kommunens styrande, men han hoppas fortfarande. Utan bio blir det ingen rabatt.
– Bergsgatan är ändå bästa platsen, säger han.
Sestrajcic tycker att han har lyssnat på personalen. Han tycker att Kockumsgruppens inställning är olycklig, men att den inte kan påverka beslutet.
– Det är ett gäng farbröder som gör ett jättevärdefullt arbete. Vi får se vad vi kan göra för att de ska trivas på den nya platsen, säger han.
På lördag den 5 maj är det öppet hus på Stadsarkivet med rundtur och visning av historiska dokument. Föreläsningar om ”Kuliga saker och annat skoj i handlingarna” och ”Bedragare i arkiven”.
Gå till toppen