Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Hedersvåldet bara del av problemet

Faran är nu att vi fokuserar enbart på det hot som så kallat hedersvåld utgör.
Henning Süssner Rubin, ordförande för Vänsterpartiet i Landskrona, påpekar att man inte bör glömma att våld mot kvinnor och tjejer är ett problem som finns i alla samhällen.

I förra veckan mördades en ung kvinna i Landskrona.Bild: Arkivfoto: Emma Larsson
I förra veckan mördades en ung kvinna i Landskrona.
Faran är nu att vi fokuserar enbart på det hot som så kallat hedersvåld utgör.
Det finns mycket riktigt kvinnor och män som lever i traditionella familjerelationer. Såväl killar som tjejer behöver samhällets stöd för att kunna bryta sig loss från släkt och familj om de vill och behöver det.
Men man bör inte glömma att våld mot kvinnor och tjejer är ett problem som finns i alla samhällen, alla samhällsgrupper, alla generationer – det är inget fenomen som bara berör enskilda grupper.
Mäns våld mot kvinnor är ett problem av enorma proportioner. Minst en av tre kvinnor världen över har blivit utsatt för fysiskt, sexuellt eller annan typ av våld under sin livstid. Enligt Socialstyrelsens rapport Kostnader för våld mot kvinnor från år 2006 uppgår de samhällsekonomiska kostnaderna för våld mot kvinnor till mellan 2,7 miljarder och 3,3 miljarder kronor per år.
Gärningsmannen är oftast någon som kvinnan känner eller står i nära relation till. Våld mot kvinnor och flickor är det kanske mest utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna som vi känner till idag.
Jag tar det senaste exemplet på dödligt patriarkalt våld i Landskrona som en anledning att påminna om att den 25 november är FN:s internationella dag för att avskaffa våld mot kvinnor.
Vänsterpartiet Landskrona kommer att arrangera en manifestation denna dag. Jag hoppas att vi blir många som deltar.
Bekämpa våldet mot kvinnor!
Gå till toppen