Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vägrar vika sig för piñatakritik

Partitoppen försökte få Malmövänstern att backa från borgarpiñatorna.De fick inget gehör.
– Från Malmö blir det absolut ingen ursäkt, säger Daniel Sestrajcic, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

"Enormt tragiskt".
"Skäms!"
"Fräscht Vänsterpartiet att ni lär barn misshandla era politiska motståndare."
”Men fy fan /…/ vi väntar på Jonas Sjöstedts ursäkt! ".
Sydsvenskans artikel om hur Malmövänstern lät barn slå sönder piñator med porträtt av borgerliga politiker som Annie Lööf, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, väckte starka reaktioner ända upp i regeringen.
”Helsjukt”, skrev till exempel migrationsminister Tobias Billström på facebook
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler reagerade också över Malmöfalangens tilltag.
– Jag har ringt Vänsterpartiet i Skåne och sagt att jag tycker att de borde ta avstånd från det, eller i alla fall säga att det var fel. Vi är emot våld mot politiska motståndare och det gäller också symboliskt våld.
– Tänk om det händer något med Annie Lööf, då blir de som arrangerade detta på något sätt delaktiga i det. Den tanken gör mig illamående faktiskt.
Men någon egentlig ursäkt vill han inte ge.
– Jag tycker att det viktigaste är att Vänsterpartiet uttrycker att det är fel och inte uppmuntrar till symboliskt våld, säger han.
Daniel Sestrajcic, lokalordföranden som Aron Etzler ringde upp, tänker definitivt inte ta avstånd från den omdiskuterade barnaktiviteten.
– Från Malmö blir det absolut ingen ursäkt, inget avståndstagande. Det är den borgerliga regeringen som borde be om ursäkt för att de skapat massfattigdom och massarbetslöshet i Sverige.
För honom är avsikten "omöjlig att missförstå".
– Detta är en höna av en fjäder. Piñatas används i Latinamerika och Spanien i både folkliga och politiska sammanhang för att symboliskt återta det som makten stulit från folket. Det är den symboliken man måste läsa in i detta. Och det tycker jag är en utmärkt symbolik.
Kul eller kränkande. Det beror till stor del om man slår uppåt eller neråt, resonerar Daniel Sestrajcic. Att sätta Olof Palmes porträtt på en måltavla, som en högertidningen Contra gjorde på 1980-talet, är inte jämförbart, menar han.
– Jämförelsen är inte hållbar på något sätt. Vi uppmanade inte till död och våld utan anslöt oss till en tradition där folket symboliskt ska ta tillbaka det makten stulit. Contrabilden på Palme var i en hatisk kontext.
Skulle MUF göra en piñata med Jonas Sjöstedts nuna på, vore det däremot helt ok, anser han.
– Om moderata ungdomsförbundet har behov av att banka på Sjöstedtpiñatas får de göra det. Det hade inte blivit något ramaskri från min sida, och antagligen inget ramaskri på twitter heller.
Gå till toppen