Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Långt dansliv har gett många fina minnen

När hon var liten lärde hon barnen på gården att dansa. När hon blev stor hade hon en egen dansskola.­ För Kerstin Rydberg har dansen alltid tagit stor plats i livet.

Kerstin Rydberg växte upp i östra Malmö, ungefär där hon bor i dag. Hennes ”extrahem”, dansskolan, ligger på Agneslundsgatan.Bild: Foto: Julia Lindemalm
– Jag är på dansstudion­ varje­ dag och tar emot elever och pratar med gamla elever.
– Vi har varit igång sedan 1966, så nu kommer ­barnen och barnbarnen till de ­första eleverna, säger Kerstin Rydberg.
Hon fyllde nyligen 75 år och för tio år sedan slutade hon som danspedagog på Rydbergs Dance Academy. Dansskolan startade hon med maken Lennart Rydberg under namnet Rydbergs jazzbalettstudio i Ungdomens hus på Skolgatan i Malmö.
I höstas var hon med om en stor förändring igen. Lennart Rydberg avled i en hjärtinfarkt. I över 50 år var de ett par och arbetskamrater.
– Här är så tyst hemma. Vi pratade och diskuterade alltid. Vi har haft så roligt ihop och rest mycket.
Hon tänker försöka bo kvar i lägenheten med den fina utsikten över kanalen och Pauli kyrka och resorna till Spanien hoppas hon också kunna fortsätta med. Hon och Lennart åkte dit regelbundet och Kerstin Rydberg började därför läsa spanska på Folkuniversitetet.
– I min ålder fastnar inte allting men vi har roligt ihop och vår lärare är så trevlig.
Dansen har hon lämnat. Onda knän vållar lite bekymmer fast hon tränar ändå genom att gå på löpbandet på gymmet i närheten.
Numera är det dottern ­Helene Rydberg som är huvudansvarig för dansskolan. Kerstin Rydberg, som följt utvecklingen från jazzbalettens intåg i Sverige till dagens snabba street- och hip hop-danser är väldigt stolt över sin skola och över att hon och Lennart var först i Skåne med att leda workout-pass enligt Jane Fondas modell.
– Det som är roligt nu är att våra adepter syns i större­ sammanhang genom vår musikalskola. En av våra elever var med i ”Singin’ In the Rain” och spelade Gene Kelly som ung och nu är en annan kille med och tävlar i tv-programmet ”X Factor”.
”Pippi Långstrump”, ”Spamalot” och ”Les Misérables” är andra uppsättningar där Rydbergs-elever synts på scenen. Men ”Singin’ In the Rain” är hennes egen favoritmusikal och Gene Kelly husguden som följt med genom åren.
Kerstin Rydberg hette från början Holmström i efternamn och växte upp i olika hus i östra Malmö, bland annat bodde hon som liten på samma adress som hon har idag.
– Jag hade en sträng uppväxt, både hemma och i skolan. När vi var ute på gården och lekte behövde far bara öppna fönstret så sprang vi snabbt in.
I familjen Holmström var det mycket sång och musik. Kerstin spelade teater och sjöng i Folkets park och i Sveriges Radio och tog danslektioner för Margit Gerle.
– Jag lärde barnen på gården att dansa och gjorde balettkjolar av kräpp-papper.
I tonåren steppade hon på Kruses dansskola och träffade Lennart Rydberg. Men det var först under en danskväll på Amiralen som ­något speciellt hände.
– Han var min första förälskelse. Han bjöd upp mig hela tiden. Till och med på damernas. Efter det var vi tillsammans.
De gifte sig i S:t Petri kyrka 1956. Sedan kom de tre barnen tätt efter varandra och Kerstin var hemma i flera år. Familjen flyttade en del innan de hamnade i Staffanstorp, där de bodde i 16 år.
– Vi hade ett stort hus med pool och hade många partaj.
Hon och Lennart återvände sedan till Malmö.
Hela tiden har de haft dansskolan som ett extra­hem. De har turnerat i folkparkerna med showgruppen Kerstin, Lennart och tjejerna och varit med i underhållningsprogram i tv genom producenten Kåge Gimtell.
I 57 år levde hon och Lennart sida vid sida, både hemma och på jobbet. Vad har hon för knep för att få en relation att fungera så länge?
– Jag har nog gärna kompromissat för jag tycker inte om ovänskap. Fast nu säger barnen att jag inte är lika medgörlig längre.
Foto: Julia Lindemalm

Kerstin Rydberg

Bor: I lägenhet i östra Malmö nära kanalen.
Gör: Arbetar i expeditionen på Rydbergs Dance Academy, som hon startade tillsammans med maken Lennart Rydberg 1966. Läser spanska på Folkuniversitetet.
Familj: Tre barn, Tony, Peter och Helene, och fem barnbarn som är mellan 30 och 15 år.
Gå till toppen