Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyddsvärn stängs men tre ska visas upp

Per Albin-linjen. Fortifikationsverket plomberar snart många av de värn som finns kvar på Falsterbonäset sedan andra världskriget.

Men kulturföreningen Calluna har fått klartecken till att låta tre av värnen visas upp för allmänheten.

Värn 740 i Viken i nordvästra Skåne.arkiv: Lisbeth westerlund 1999
I Vellinge kommun finns drygt femtio värn från den så kallade Per Albin-linjen. De flesta ska plomberas och det arbetet påbörjas någon gång i slutet av maj.
– Vi gjuter igen ingångar och skjutöppningar för att man inte ska kunna komma in i värnen. I dag finns det bara en trälucka på dem och den får vi reparera ganska ofta eftersom ungarna tycker det är kul att gå in. Efter plomberingen blir värnen som en stor betongklump, men man ska fortfarande kunna se vad de har varit, säger Thomas Nordqvist, Fortifikationsverkets byggledare för projektet.
De stängda värnen kommer överlåtas till markägaren – oftast Vellinge kommun. I ungefär femton fall får i stället uppgörelser göras med privata markägare.
Men tre av värnen ska inte plomberas. Dem vill kulturföreningen Calluna visa för allmänheten. Och nu har Vellinge kommun gett positivt besked.
– Vi vill visa hur man tänkte när man skulle försvara vårt avlånga land i samband med att man hade byggt kanalen. Och även hur man skulle skydda soldaterna. Det fanns skyddsrum som de kunde ta sig till i anslutning till värnen och vara kvar i tills beskjutningen var över, berättar Bertil Björk från Calluna.
Han ska hålla guidade turer till värnen. Första turen är planerad till den 30 augusti.
I Viken norr om Helsingborg finns Beredskapsmuseet som visar fjorton av värnen där.
– Där är det stort intresse. Då kan vi vara lika bra här, tycker jag, säger Bertil Björk.
Under onsdagen tittade Calluna och Fortifikationsverket på vilka av värnen som kan visas för allmänheten.
– De måste vara någorlunda välbevarade. Och så får vi se om det finns kvar någon utrustning så att vi kan visa hur man hade det där inne.
– Annars kanske vi kan hitta den någon annanstans, säger Bertil Björk.
I mitten av maj ska Forti­fikationsverkets entreprenör riva fem värn. De ligger i den norra delen av skogen längs Falsterbokanalens östra sida.
– Där finns planprogram för bebyggelse, främst för bostäder. Vad som kommer hända där hänger delvis ihop med vad som händer med kanalen. Sjöfartsverket vill avyttra den och det görs undersökningar kring vad som är möjligt för kommunen att göra där, säger Hans Folkeson, stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun.
Ytterligare ett värn – det på Ljungens Camping i Falsterbo – ska rivas för att ge mer plats för husvagnar.

Per Albin-linjen

Skånelinjen var en befästningslinje som sträckte sig från Båstad till Vieryd. Mellan 1939 och 1940 byggdes mer än 1 000 värn i betong där. Det fanns tre olika grundvärn: kulsprute-, kanon- och observationsvärn. Skånelinjen har också fått namnet Per Albin-linjen – efter den dåvarande statsministern Per Albin Hansson. Länsstyrelsen skriver att det finns motiv att bevara värnen eftersom ”försvarslinjen är en unik företeelse som tydligt visar Skåne som gränsprovins”.
Källa: Länsstyrelsen i Skåne län
Gå till toppen