Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grekiskt val en rejäl protest

Ett 40-årigt partisystem i Grekland, med två stora partier som turats om att styra landet, slogs i spillror av väljarna i söndagens nyval. Motståndet mot åtstramningspolitiken blev för stort.

Sju partier får mandat i Greklands parlament efter nyvalet, enligt resultatet ur en officiell prognos som kom vid 23-tiden lokal tid. Störst skulle partiet Ny demokrati bli med drygt 19 procent av rösterna.
Helt nya politiska konstellationer kommer krävas för att bilda nästa regering. På andra plats, enligt prognosen hamnade Syriza med 16,6 procent.
Socialistiska Pasok skulle få 13,4 procent, vilket är en mycket stor tillbakagång. Därtill skulle fyra partier komma in i parlamentet: Oberoende greker med 10,6 procent, KKE med 8,5 procent, Gyllene gryning med 7,0 procent, Demokratiska vänstern med 6,1 procent.
De gröna och högerpartiet Laos skulle inte få några mandat, då de skulle hamna under treprocentsspärren.
Baserat på dessa siffror skulle Ny demokrati och Pasok inte få tillräckligt med mandat för att utan stöd från andra partier bilda en koalitionsregering.
– Detta var precis vad jag väntat mig, säger Retsinas Panayotis, en 61-årig pensionär som följer rösträkningen på tv-skärmar på ett kafé i stadsdelen Makrygianni i skuggan av Akropolis i centrala Aten.
– Det blev en total förändring av det politiska landskapet, tillägger han.
Det viktiga nu, påpekar Panayotis, är att partiledarna lyckas bilda någon form av koalition som kan styra landet.
Han har röstat på Pasok nästan hela sitt liv, men valde denna gång att gå över till Syriza, som så många andra gjorde.
– Jag och 60 procent av folket kräver förändring. Nu måste de traditionella makthavarna ge med sig, säger han.
Medan han gläds åt att Syriza ser ut att bli ett av de tre stora partierna i nyvalet är han bekymrad över att nynazistiska Gyllene gryning ser ut att få 5–8 procent, vilket kan ge upp till 28 av 300 mandat i parlamentet.
– De flesta som röstar på detta parti vet inte vad de gör. Det gör mig ledsen, men det är väntat, då så många i detta val röstar utifrån ren ilska.
– Det är proteströster. Det innebär inte att vi har 8 procent nazister i Grekland, tillägger han.
Gå till toppen