Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ändrat politiskt landskap i Grekland

Ett 40-årigt partisystem i Grekland, med två stora partier som turats om att styra landet, såg ut att slås sönder av väljarna i söndagens nyval.

Helt nya politiska konstellationer verkar ford­ras för att bilda nästa regering.

Alternativet är nyval igen, vilket enligt konstitutionen kan bli av redan i juni.
En majoritet av Greklands väljare har enligt preliminära röstsiffror och en sammanvägd vallokalsundersökning svårt att acceptera ytterligare åtstramningar – vilket krävs för att få nya nödlån av EU och IMF. Grekiska krav på omförhandlade lånevillkor är därför att vänta.
Fyra års recession, ännu utan ett tydligt slut, och en fördubblad arbetslöshet till över 20 procent blev till slut för mycket.
Söndagens nyval blev just det bakslag för social­demokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati som många hade väntat sig.
De båda partierna har dominerat grekisk politik sedan juntans dagar på 70-talet. En dryg timme efter det att vallokalerna stängt såg det ut som att Ny demokrati får flest röster, men bara cirka 20 procent. Tvåa beräknades uppstickaren Syriza bli, ett av flera vänsterpartier som vunnit stöd på kritik mot åtstramningarna. De beräknades samtidigt få cirka 16 procent, medan Pasok rasade till 13–14 procent, från 44 procent i valet 2009.
Retsinas Panayotis, 61-årig pensionär, följer rösträkningen i tv på ett rökigt kafé i skuggan av Akropolis i centrala Aten.
– Det blev en total förändring av det politiska landskapet, säger han.
Det lutar åt 9–10 partier i parlamentet, mot tidigare fem. Vilka koalitioner som kan tänkas bakom en rege­ring var mycket svårt att avgöra på söndagskvällen.
Panayotis, traditionell Pasok-­anhängare, ser resultatet som en seger. Han ville få bort Pasok-ledaren Evangelos Venizelos, en av arkitekterna bakom låneuppgörelsen med EU och IMF, och valde därför Syriza.
Medan han gläds åt Syrizas framgångar är han bekymrad över att Gyllene gryning, som beskrivs som nynazister, ser ut att få 5–8 procent.
– De flesta som röstar på detta parti vet inte vad de gör. Det gör mig ledsen, men det är väntat, då så många i detta val röstar utifrån ren ilska.
Gå till toppen